До обранців совісти*)

Святослав Караванський

Письменники, письменницька громада в очах пересічного патріота – це той прошарок суспільства, який належало б називати совістю нації. Бо що змушує молодого хлопця чи дівчину братися за перо? На це питання можна дати не однозначну відповідь. Що правда, то правда.

Але виберім із многоти відповідей одну, яка стосується до найголовнішої місії письменника – бути носієм правди і борцем за правду. Це та мета, яка вивела на письменницьку стезю синів та дочок України від Т. Шевченка, Л. Українки через Розстріляне відродження до сучасних обранців совісти, до яких стосується пророчий заклик:

«Роботящим умам, роботящим рукам,

Думать, сіять, не ждать,

І посіяне жать

Роботящим рукам».

До цих “роботящих умів” і хочеться звернутися.

Історія дала нам останній шанс у дилемі “Бути чи не бути?”. І саме сьогодні цю дилему вирішувано.

Перед українцями стоїть надзавдання: виробити Конституцію, яка б накреслила Україні шлях у віки, як Конституція США накреслила – американцям.

Розробку Конституції покладено на Верховну Раду.

Чи ж може сучасна Верховна Рада, де засідають корупціонери і пройдисвіти всіх мастей, виробити Конституцію України, яка відповідає сподіванням українського народу?

Один тільки факт, що сучасна влада, в тому й Верховна Рада, не спромоглася скасувати антиукраїнський закон Ківалова-Колісниченка, свідчить, що покладатися на цю владу у розробці Конституції не можна.

Історія років Незалежности показала, що скопійована із західніх конституцій Конституція України не зберегла державу від рецидивів диктатури. Ми мали дві диктатури і спробу третьої. Це сталося від широти повноважень наданих президентам.

Тому майбутня Конституція України має обмежити права президента у низці точок. Треба відділити від президентської влади, судову владу, а Центральну виборчу комісію віднести до юрисдикції судової влади. Бо маніпуляцій з виборами годі позбутися інакше.

Обранці совісти з числа письменників мають взяти під письменницький контроль роботу Конституційної Комісії: робити інтерв’ю з чільними членами Комісії, робити запити з ряду ключових питань розроблюваного Основного закону, вимагати присутности представників преси, зокрема представників «Літературної України», на засіданнях Комісії, вимагати включення до Конституційної Комісії представників від Спілки письменників України.

Пані й панове, українські письменники!

Візьміть під суворий письменницький контроль майбутнє українського народу, яке вирішується сьогодні Верховною Радою.

Якщо Ваші вимоги не задовольнять, ставте питання про перевибори Верховної Ради, наполягаючи на несумісності з демократією участи у Верховній Раді членів банди Януковича, замаскованої під політичну партію.

Візьміть долю України під свій найпильніший нагляд!

Пасивности і бездіяльности історія нам не пробачить!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

*) Зберігаємо правопис автора

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа