Чому Арсен Аваков так довго при владі?

askold_TVПри вступі треба хіба розкрити і може не перший раз мою особисту просто зневагу Міністра Арсена Авакова тому, що він категорично відмовляється розмовляти українською мовою навіть при державній службі всупереч Конституції і законів України? Також хіба він став предметом цієї моєї нагінки бо сьогоднішній стан в США де я живу привів до серйозної дискусії навколо скорумпованості і брутальності поліції у США та потреби її негайної реформи. Не менше цієї реформи потребує Міністерство внутрішніх справ України, що є чи не найбільш скорумповане міністерство в Україні. Вкінці останні обшуки внутрішніми силовиками в Україні кидає око на цю поведінку мимо того що ці обшуки часто відбуваються при явності судового дозволу. Судочинство належить до найбільш скорумпованої гілки влади в Україні.

Одно єднає всі ці питання, а саме, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Чи це просто моє неоправдане упередження? Запитав я одну жінку українку народжену в Америці, що вона думає про Арсена Авакова. Вона не довго застановляючись окреслила його як “сірого кардинала”, що працює для себе і для свого гуртка людей, але не для народу України який для нього є чужим. До речі вона сказала, що він є дуже впливовим більше чим другі міністри до купи, а то і прем’єр, а може і президент. Він просто залежний від нікого. Чому він так довго при владі я запитав. Бо його при владі за Порошенка тримав Яценюк за домовленням, це такий брудний торг, а тепер його тримає при владі сам Зеленський з вдячності, що під час президентських перегонів минулого року, він унеможливив Порошенкові використати як хотів адмінресурс для переобрання. Фактично Аваков при владі тільки шість років. Прийшов він після Майдану і сидить досі. За цей час всі міністри помінялися.

Я запитав і другу жінку, цим разом з України яка прибула в Америку, щоби трохи заробити і допомогти своїй родині вдома, висловилася про Авакова подібно: “Він чужий для нас, страшний корупціонер, шарлатан, втримує лояльність внутрішніх кадрів тим, що дозволяє другим силовикам красти разом з ним. Його обшуки це просто оптика. Він обшукує там де або нічого не знайде або дуже мало, але щоби казали, що він щось робить проти корупції.”

Арсен Аваков (прізвище зрусифіковане вірменське) є українець вірменського походження, роджений у районі Баку у Азербайджані. Коли йому було тільки два роки його сім’я переїхала в Україну а йому сьогодні 56 років. Велику частину свою життя він прожив у Харківській області де він був призначений губернатором ще Президентом Віктором Ющенком у 2005 році, пізніше служив у Харківській міській раді, а 2010 він балотувався на мера міста Харкова одначе його переміг сьогоднішній мер Харкова, Кернес. У 2012 році він був обраним від виборчого блоку Батьківщина до Верховної Ради України. На теперішній посаді він опинився у 2014 році як згадано впродовж термінів двох президентів і чотирьох прем’єрів які його окремо призначували, Арсеній Яценюк, Володимир Гройсман, Олексій Гончарук та Денис Шмигель.

Ця його зневага до української мови тим більше відчутна коли брати під увагу, що він мешканець України 54 роки. У кожній нормальній країні Аваков не користуючись державною мовою був би себе дискваліфікував від будь якої державної служби, а Аваков був губернатором, членом РНБО, членом Харківської міської ради, пізніше Харківської обласної ради. народним депутатом і Міністром, досить поважні позиції. Хіба тільки в Україні таке можливе, щоб людина мала таку довгу політичну кар’єру всупереч законодавства тої країни.

Поки в Україні не подавали інформації, що Національне анти-корупційне бюро України досліджує самого Арсена Авакова, а треба було б досліджувати. Досліджували його сина Олександра. І не тільки досліджували але і заарештували. Можливо це було для оптики. Аваков цю справу поти сина закрив. Він був настільки певним себем, що назвав керівника НАБУ Артема Ситника корупціонером і п’яницею. А Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу на процесуальні підставі. Очевидно що САП відмовлявся що закриття мало політичне забарвлення. НЕ пошкодило, що Олександр є сином Арсена.

Аваков до речі не бідний чоловік. Правда йому дуже далеко до Ахметова і навіть до Порошенка. Його майно сягає тільки понад сто мільйон американських доларів, але його життєпис здебільша державна служба. Окрім повище згаданих функцій і позицій, він працював у лабораторії Харківської Політехніки (це не могла бути високо платна позиція він по професії інженер, і був на державній службі як член Ради національної безпеки України. Тільки кілька років був він заангажований у приватних підприємствах включно з наглядовою радою комерційного банку. Правда на державній службі він був але був також членом Оргкомітету Євро 2012 футбольного чемпіонату Європи. Тут напевне були нагоди. У 2012 році він появився на міжнародному списку Інтерполу за нелегальну передачу землі. Його заарештували за кордоном, в Італії. З вибором його до Верховної Ради України ця справа була закритою без дальшого дослідження. Хіба не цікава біографія для дослідження НАКБ звідки у Авакова знайшлося сто мільйон доларів чи справа за яку він попав на список Інтерполу не становила злочин? Тут хіба мусить працювати протекція когось чи чогось або просто таких як Авакова не чіпається.

Різна партійна приналежність Авакова хіба наскрізь патріотична, Наша Україна Віктора Ющенка, Батьківщина Юлі Тимошенко і Народний Фронт Арсенія Яценюка. Але хто може казати, що особи з патріотичними вивісками не є скорумпованими. Для людини яка відмовляється розмовляти по українському, дійсно ці партійні приналежності тільки можуть служити патріотичними вивісками якими він просто зухвало користується.

Висновок один, що Арсен Аваков це зачарована людина, дійсно сірий кардинал, який дає вражіння що він поза законом. Деякі котрі знають нюанси хто керує Україною, кажуть, що Аваков другий по президенту найпотужніший чоловік в Україні. Але це певне в пошані перед самим президентом. Він був другим за Порошенка і другим є за Зеленського. Отже ж він виходить першим над обома. Спритний, зухвалий, інколи брутальний Міністр – мільйонер бодай сто раз який впродовж майже цілого життя був на різних державних постах. Приходять і відходять прем’єри і навіть президенти. Арсен Аваков залишається на свої позиції і це без української мови. Його Конституція і закони не обходять і не чіпають. Він прямо понад все. А позиція його така, що аж запрошується на дослідження. Чи хтось відважиться? Мабуть і тут відповідь на моє питання. Хто відважиться розслідувати найбільш потужну людину в Україні? І чому Арсен Аваков є найбільш потужною людиною?

10 червня 2020 року Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа