Бацьківська модернізація

Чуючи якісь новини про путінські інновації, модернізації в Росії, мимоволі з’являється посмішка. Коли ж ці ж самі терміни та процеси поспішає копіювати Лукашенка в Бєларусі (а чим, наприклад, Борисов гірший за Сколково?!), губишся у пошуках відповідної реакції – чи то сміятися, чи то плакати.

30 жовтня Лукашенко відвідав ВАТ «Борисовдрев» (потрібно ж періодично свій уділ об’їжджати, пересвідчуватися, що всюди народ щасливий і ним, бацькою, задоволений). В ході огляду підприємства, бацьку поінформували, що модернізація йде погано, оскільки існує серйозна проблема з кадрами. Той обурився: намічені модернізаційні проекти – це ж величезні гроші, які роками лежать «мертвими», устаткування валяється під дахом! Тому Лукашенко повелів – розробити декрет, який би вводив заборону на звільнення без дозволу керівника для працівників деревопереробних підприємств, на яких ведеться модернізація, аж до закінчення її, модернізації. Причому, ці норми будуть поширюватися не тільки на працівників підприємств, де ведеться реконструкція-модернізація, але і на будівельників, які її ведуть.

Бацька рішучий. Тому додатково повелів передбачити в декреті серйозні санкції щодо тих, хто все ж наважиться звільнитися з підприємств. Їх повинні будуть відправляти на примусові роботи на тому ж підприємстві. Декрет писати негайно, бо вступає він в дію вже з наступного дня, 1 грудня. Контроль, звичайно – в руки МВС.

Бацька добрий. Тому доручив передбачити в декреті можливість внесення працівниками скарг, які буде розглядати губернатор того чи іншого регіону – адже різні бувають випадки. Проте все ж: «Але категорично, принципово працівник, службовець та керівник не повинен звільнитися до закінчення модернізації».

Бацька мудрий. Тому припускає серйозну негативну реакцію суспільства на таке непопулярне рішення – мовляв, посилення диктатури, людей змушують працювати, припнувши до підприємств. Тому гідна відповідь крикунам і критикам та доручення керівникам – крім, власне, підприємств, «модернізувати» і зарплату «усім, кого ви будете тут тримати». Тобто, в першому кварталі майбутнього року на цих підприємствах довести зарплату до 400-500 доларів (це майже вдвічі більше за існуючу). Адже тоді люди скажуть: президент прийняв рішення, змусив тут працювати, але нормальна заробітна плата.

Ось така вона, батьківська модернізація за методом «вперед, у минуле!». , коли там розцвіло кріпосне право, а холопам заборонили «кращих місць» для себе шукати. Що ж, якщо Путін обрав собі за взірець для копіювання Сталіна, то для Лукашенка Іван Васильович – теж прийнятний варіант. Щоправда, у відомому комедійному образі, створеному Леонідом Гайдаєм, якому вже давно «пора міняти професію».

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа