«Батьківщина» (о)

30.jpg

Об’єднавчий з’їзд всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» відбувся. В суботу, 15 червня, у Києві на Михайлівській площі. До структури Тимошенко влилися «Фронт змін» (частково), ПРП (рештки), частина НРУ на чолі з Борисом Тарасюком. Звернення Юлії Тимошенко зачитала донька, Євгенія. У ньому пролунав заклик після з’їзду продовжити посилення партії новими демократичними силами.

Делегати одностайно підтримували винесені на голосування ухвали. Схвалили ідеологічний маніфест «Батьківщини», який передала Тимошенко (у ньому кінцевою метою визначене членство України в Євросоюзі). З’їзд також закликав владу відновити курс на євроінтеграцію, скасувати медичну та пенсійну реформи та провести місцеві вибори в Києві восени цього року.

Юлія Тимошенко знову стала лідером, її висунули кандидатом у президенти на виборах 2015 року. Також у резолюції – вимога її негайного звільнення та цілковитої політичної реабілітації. Обраний головою політради Арсеній Яценюк заявив, що партія іде не брати участь у президентських виборах 2015 року, а перемагати на них.

Олександр Турчинов знову став першим заступником голови партії та головою центрального штабу. Заступниками обрано Сергія Соболєва, Бориса Тарасюка, Олекснадра Абдулліна, Сергія Власенка, Лілію Гриневич, Андрія Іванчука, Андрія Кожем’якіна, Івана Кириленка, Григорія Немирю, Сергія Пашинського, Андрія Пишного, Павла Петренка і Ярослава Федорчука. До політради, зокрема, увійшли Андрій Шкіль, який перебуває поза межами України, мотивуючи це переслідуванням владою, та тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна. Центральну контрольно-ревізійну комісію очолив Роман Забзалюк.

Про помилки говорив із трибуни Юрій Луценко: «Щоби бути чесним і говорити про моральну революцію, а отже, і про політичну революцію, позбудьтеся генератора «тушок» всередині партії». Пізніше, на прохання журналістів уточнив, що мав на увазі Миколу Мартиненка.

Висунення Тимошенко в Президенти ‒ формальний політичний крок. Всі розуміють, що у зв’язку з об’єктивними причинами реальним кандидатом буде Арсеній Яценюк, якому вона висловила повну довіру. Хоча це й не дає Яценюку формальної можливості взятися за реальну президентську кампанію. Якщо ж чесно заявити, що у випадку незвільнення Тимошенко кандидатом буде Яценюк, ситуація змінюється різко не на користь Януковича. І тут можливий несподіваний контрзахід – звільнення напередодні самих виборів Тимошенко. По-перше, Янукович краще виглядатиме перед Заходом (та й перед Путіним, що ще важливіше), по-друге, з’явиться надія на те, що почнеться сутичка за статус кандидата між Юлією Володимирівною і Арсенієм Петровичем. І таке можливе. Ну а поки що найближчі півтора року опозиційний виборець буде обирати між Яценюком та Кличком, як політиками, що будуть претендувати на попадання до другого туру.

 

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа