БАНКИ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ ТРИМАТИ АКТИВИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ВАЛЮТІ?

Банківська сфера наразі залишається не надто відкритою нашим громадянам для широкого ознайомлення. Але ми вирішили заповнити цю прогалину. Про роботу української банківської сфери на прикладі Дельта Банку ми говорили із заступником Голови Ради Директорів банку Світланою Чирвою.

Як проявив себе Дельта Банк протягом останніх років? Чим найбільше він приваблює клієнтів, якими програмами?

Порівняно з іншими банками, які існують в нашій країні, Дельта Банк є досить молодою фінансовою установою – в квітні ми святкуємо шосту річницю із дня свого заснування. За цей період Дельта Банк пройшов шлях від роздрібного моно-банку, який спеціалізувався на споживчому кредитуванні до універсального банку, у портфелі якого присутні депозитні продукти з вигідними ставками, пропозиції для представників малого та середнього бізнесу, а також для корпоративних клієнтів.

Сьогодні основною компетенцією Дельта Банку є споживче кредитування, ми пропонуємо велику кількість акційних кредитних продуктів з нашими партнерами – мережами побутової техніки та електроніки. Залежно від товарних груп, клієнт може переплатити мінімум або взагалі 0%.
Дельта Банк має широкий продуктовий ряд цільових кредитів. У продуктовому портфелі банку є продукти, як з мінімальними ставками (акції), так і зі стандартними.

Акційні продукти, як правило, створюються постійно, часто напередодні свят, коли у клієнтів є необхідність у придбанні подарунків собі, своїм рідним і близьким. У такі періоди Дельта Банк йде назустріч своїм клієнтам і пропонує продукти з поліпшеними умовами. На регулярній основі проводяться акції з мережами-партнерами: Фокстрот, Фоксмарт, Комфі, Технополіс та іншими.

Стандартний термін кредиту становить до 24 місяців, ставка складає від 12% річних, продукт пропонується як з послугою страхування, так і без неї, залежно від кредитних умов. Окремо в лінійці Дельта Банку є продукти, які вимагають авансового внеску. Для оформлення кредиту в нашому банку необхідно надати лише 2 документи – паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера. В деяких випадках банк може запросити довідку про доходи, або інші документи, які підтверджують платоспроможність клієнтів.

Основні кредитні продукти, які існують в Дельта Банку, – це кредити на побутову техніку, портативну техніку та електроніку, будівельні матеріали, одяг та взуття тощо.

Знаковим для ринку в 2010 році стала поява цікавих пропозицій в, здавалося б, нестандартних напрямках. Будучи експертом в споживчому кредитуванні, закономірно, що більшість з них ініціював Дельта Банк. Зокрема, ми запропонували ринку кредити на покупку взуття, реалізуючи спільні програми з великими мережами. Через це певний час  на ринку ходив жарт, що ми видаємо кредит на капці.

 Як економічна криза впливає на кредитні виплати клієнтів банку? Чи відчуваєте погіршення ситуації в останні 2 роки?

Що стосується Дельта Банку, запорукою успіху нашої установи, перш за все, є її ефективна бізнес-модель. Кредитний портфель фізичних осіб банку складається, в основному, з невеликих споживчих кредитів (в середньому, 2500 грн.) у національній валюті, виданих на середній термін 8-9 місяців. Така модель бізнесу дозволяє мати збалансовану систему надходжень за активами (погашення за споживчими кредитами відбувається рівними частинами щомісяця) і дає можливість обґрунтовано пропонувати нашим вкладникам одні з найвищих відсоткових ставок за депозитами, отримуючи при цьому прибуток. Однією зі складових успішного кредитного портфелю банку також є його система управління ризиками. Система управління ризиками Дельта Банку перевірена часом, заснована на власній історії (6-річний досвід) з використанням кращої світової практики (наші скорингові карти розроблені спільно з компанією FairIsaac – світовим лідером у галузі управління кредитними ризиками). Особливу увагу ми приділяємо якості нашого кредитного портфелю (близько 40% клієнтів отримують відмову у видачі кредиту) і ретельному підбору відповідальних позичальників (використовуємо третє покоління скорингових карт). Скорингова модель банку побудована на понад 3 млн. кредитних історій, а моніторинг базується на унікальному в банківській системі Україні сховищі даних.

Як Ви гадаєте, наскільки падіння гривні вплине на банківську сферу України (негативно чи позитивно)?

Що стосується Дельта Банку, в наших активах, в основному, гривня. Всі споживчі кредити ми  видаємо в національній валюті, при цьому, ми дуже вибірково підходимо до  клієнтської бази, тому ризики неповернення є для нас мінімальними. Варто зазначити, що навіть у 2008-2010 рр. Дельта Банк не зупиняв кредитування, у той час, коли більшість банків не видавав кредитів населенню.  

Чи є певна державна підтримка діяльності “Дельта Банку”?

Дельта Банк – національно-свідомий банк, тому ми приймаємо державну політику, сприяємо всім нововведенням, беремо активну участь у розробці законопроектів, є учасниками Асоціації українських банків, проводимо соціальні проекти та екологічні акції, які сприяють поліпшенню життя громадян  в нашій державі та їх соціальної свідомості та фінансової грамотності.

Коли ми проводим соціальні акції, то  співпрацюємо с державними органами та міськими установами. В кожному місті, де є відділення Дельта Банку, ми  отримаємо перелік місць, де потрібна наша допомога, бо ми не можемозалишатися осторонь соціального життя суспільства, оскільки живемо і працюємо в Україні. В квітні-травні 2010-11 рр. ми організували ряд акцій по всій Україні під девізом: «Зробимо кращим світ навколо нас!». До співробітників відділень банку в понад 60 містах України приєдналися керівники районних виконавчих комітетів, представники міських лікувальних установ і місцевих ЗМІ, а також небайдужі мешканці. У результаті ми встановили кілька десятків дитячих майданчиків, були заасфальтовані проблемні ділянки доріг, відремонтовані та пофарбовані вуличні ліхтарі, встановлена лавки і урни, посаджені квіти, дерева, чагарники. В окремих містах були облаштовані зупинки суспільного транспорту. Ми хочемо, щоб ми самі, наші клієнти, партнери і сусіди жили в чистих, красивих, доглянутих містах.

Наскільки успішно Ви співпрацюєте з малим та середнім бізнесом?

Дельта Банк – універсальний банк, який пропонує широкий спектр продуктів для всіх категорій клієнтів. З 2006 року банк є експертом в сфері споживчого кредитування, пропонує одні з найвищих ставок на ринку за депозитними продуктами, а також надає послуги з обслуговування великих корпоративних клієнтів та підприємств малого та середнього бізнесу.

Надання послуг юридичним особам — важливий напрямок в роботі Дельта Банку. Ми пропонуємо підприємствам одні з найвищих процентних ставок за депозитами та поточними рахунками, гнучку цінову і тарифну політику, а також оперативне прийняття рішень щодо кредитування (2 тижні з моменту надання повного пакету документів), що дозволяє ефективно планувати бізнес-процеси.

Кожна компанія може вибрати оптимальний пакет обслуговування, який відповідає саме її потребам. Крім того, при виникненні труднощів або запитань ми надаємо консультаційну та технічну підтримку за спеціальними номерами телефонів підтримки для юридичних осіб.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа