Знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій – провокація, спрямована на загострення польсько-українських стосунків

Український інститут національної пам’яті оприлюднив заяву із засудженням нещодавнього акту вандалізму у с.Гуті Пеняцькій на Львівщині.

Як повідомляє tsn.ua, днями невідомі зруйнували пам’ятник полякам, вбитим під час Другої світової війни у селищі Гута Пеняцька, розташованому у Бродівському районі Львівської області.

Пам’ятник, споруджений у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944-му мешканців села, але й символом участі третіх сил у розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька – це польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців”, — ідеться в тексті заяви, розміщеному на сайті Інституту національної пам’яті.

У відомстві вважають, що дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців спостерігалися на українських цвинтарях в Польщі. “Вони аналогічні і мають ту саму мету – розпалювання війни пам’ятників”.

“Плюндрування могил і пам’ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства”, – наголосив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Тому Український інститут національної пам’яті звертається до правоохоронних органів України, щоб розслідувати цей акт і притягнути до відповідальності винних.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа