Життя в зоні АТО: права людини під час перемир’я

Відбувся Круглий стіл “Життя в зоні АТО: права людини під час перемир’я”

Військовий конфлікт на Сході України спричинив хвилю значних порушень прав людини. Держава не поспішає піклуватися про долю мирних громадян: організація евакуації та піклування про вимушених переселенців залишаються в основному справою волонтерських ініціатив.

Навіть під час перемир’я збереження права на життя для мирних громадян потребує організованої евакуації. Евакуація – це не тільки переміщення, а й розселення людей, відновлення для них соціальних виплат і працевлаштування. Держава поступається волонтерам в ефективності і бажанні допомогти, витрачаючи ресурси не на допомогу, а на створення додаткових перепон. Багато людей знаходиться поза межами уваги держави.

Проблемним залишається і механізм перетину лінії фронту. Перепусткова система не виконує функцію безпеки, але вже перетворилася на корупційний механізм. Внесення змін до цієї системи з метою спрощення виїзду для мирних громадян і волонтерів поки що залишається обіцянкою. Тим часом бажаючі покинути окуповану територію наражають себе на додаткову небезпеку, витримуючи принизливі процедури.

Українські та міжнародні журналісти, що висвітлюють проблеми, щодня перебувають в гарячих точках, проте і вони зазнають утисків, в тому числі і з боку української міліції.

Коментує Костянтин Реуцький, кореспондент Informator.lg.ua та hromadske.tv:

-“Влада постійно перебільшує результати своєї роботи. Журналісти, що працюють в зоні АТО, бачать реальну ситуацію і їх дуже дратують занадто позитивні звіти держструктур. В реальності ж пишатися практично нічим – ні евакуація, ні поселення мирних громадян не організовані належним чином. Ситуація в більшості місць критична або близька до критичної, – вважає Костянтин Реуцький. – Ігнорування цих фактів українською владою є не просто бездіяльністю, а і злочином”.

-“Сьогодні державні органи влади звітують про надання допомоги більше ніж мільйону переміщених осіб, однак не існує жодної комплексної програми по наданню медичної та психологічної допомоги, розселенню, працевлаштуванню чи соціалізації на рівні виконавчої влади. Через бездіяльність Кабміну, прийнятий закон про переселенців не працює, бо не прийнято відповідні нормативні акти. Більше за всіх потерпають від такої бездіяльності ті, хто живуть на межі з війною – жителі підконтрольних українській владі Луганської та Донецької областей.

Декілька сотен тисяч людей, що втратили свій дім, а часто і близьких людей, потребують державної допомоги, яку замість міністерств та відомств вже 10-тий місяць надають волонетські та громадські організації. Але коли питання стосується відновлення документів, соціальних виплат чи надання доступу до освіти чи медицини, волонтери не можуть закривати такі потреби від переселенців через відсутність в них повноважень. Тут повинна діяти влада” – коментує Олександра Дворецька, координатор юридичної приймальні Громадської ініціативи “Восток – SOS”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа