Євросоюз розкритикував закон Зеленського про судову реформу

Європейський Союз наполегливо закликає Україну запитати думку Венеційської комісії перед тим, як вводити в дію проголосований напередодні закон про діяльність органів суддівського врядування

Про це йдеться в заяві тимчасово повіреної у справах представництва ЄС в Україні Анніки Вайдеманн.

ЄС розкритикував ухвалений закон, стверджуючи, що він суперечить європейським стандартам і може підірвати незалежність судової системи.

“ЄС неодноразово висловлював свою позицію щодо судової реформи. Ми чітко та неодноразово комунікували наше занепокоєння з приводу законопроєкту №1008. Зокрема, положення, що стосуються Верховного Суду, суперечать європейським стандартам і можуть підірвати незалежність судової системи”, – заявила Вайдеманн.

Відомо, що 16 жовтня парламент ухвалив у другому читанні президентський законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування. Підтримали таке рішення 236 депутатів. Проти голосували фракції “Голос”, “Європейська солідарність” і “Опозиційна платформа – За життя”. Законопроєкт Зеленського має продовжити судову реформу в Україні, розпочату декілька років тому.

Раніше законопроєкт Зеленського критикували експерти з Ради Європи, а сам президент не міг знайти часу, щоб обговорити суперечливу реформу з українськими суддями.

Джерело: zmina

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа