Європейський суд з прав людини визнав обов’язкову вакцинацію допустимою

vaccine

На рішення цього суду орієнтуються всі колеги нижчої ланки.

Таке остаточне рішення винесла велика палата з 17 суддів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) 8 квітня. Туди звернулися чеські родини (справа “Вавржичка та інші проти Чеської Республіки”), які виступали проти обов’язкової вакцинації дітей. І хоча позов не стосувався щеплень проти коронавірусу, експерти певні: це рішення вплине на вакцинацію від COVID-19.

Delivery_Vavricka_Others_Czech_Republic_B

У рішенні суду сказано: обов’язкова вакцинація є законною і може знадобитися в демократичних суспільствах.

Для довідки:

5 заяв подали “заявники дітей”, яких не прийняли до дитсадків чи їх зарахування було скасовано, оскільки в них не було щеплень взагалі або щеплення не відповідали графіку. Одну заяву подав сам пан Вавржичка  —  батько двох дітей, які не були вакциновані. Його дії щодо своїх дітей  визнали як незначне правопорушення, а його самого оштрафували. Заявники вважали, що їхні права порушили та посилались на кілька положень Європейської конвенції з прав людини, особливо на статтю 8 (право на повагу до приватного життя). Зазначимо, у Чехії дітей обов’язково вакцинують проти 9 інфекційних захворювань (в тому числі кору, дифтерії та кашлюку). І тим батькам, які без поважних причин (тобто за відсутніх медичних протипоказань) не вакцинували своїх дітей, може загрожувати штраф. А невакцинованих дітей не допустять в дитячий садок.

В ЄСПЛ вважають: така обов’язкова вакцинація відповідає «найкращим інтересам дітей», і така політика уряду Чехії не порушує Європейську конвенцію з прав людини (зокрема, право на повагу до приватного життя).

На думку суддів ЄСПЛ, кожна дитина має бути захищеною від серйозних захворювань за допомогою вакцинації чи колективного імунітету. А недопуск дітей до садків та шкіл є захисним механізмом, а не каральним.

У поясненнях до рішення суддів зазначається: заявників не примушували вакцинувати своїх дітей. У Чеській Республіці вакцинація є законним обов’язком, але у чеському законодавстві немає положень, які б дозволяли примусову вакцинацію.

Джерело: freeradio

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа