Вийшли друком «Спогади петлюрівського генерала» – кишенькове видання УВС

Відчуйте епоху та її героїв

Подорожуючи Україною, розшукуючи могили вояків Армії УНР, мені не раз доводилось чути: «Де можна почитати про українське військо тих часів? Я би хотів дізнатися більше про бої та походи Армії УНР, про людські долі. Підкажіть якусь книгу». У такі моменти починаю згадувати прочитане: монографії, науково-популярну літературу, спогади, збірники статей, історії окремих частин. Однак кожного разу запитую сам себе: «А чи підходить ця книжка для знайомства з історією України 1917-1921 років?». Адже книга, це наче людина: з перших сторінок формуєш своє враження. Часом понуро гортаєш далі, ковзаєш поглядом по сторінках… а часом не зчуєшся, як із захопленим придихом перекинув останню сторінку і закрив книгу. Хочеться порадити людям «дещо» – не академічний талмуд, а книгу, яка запрошуватиме читача дізнатися більше, іскру, яка запалить інтерес до теми.

Спогади петлюрівського генералу

Власне до таких книг і належить кишенькове видання Української видавничої спілки ім. Юрія Липи «Спогади петлюрівського генерала». Маленька книжечка є збіркою статей генерал-поручника Армії УНР Олександра Вишнівського. Попри те, що зібраний під однією обкладинкою історичний матеріал є загальновідомим, впоряднику Віктору Рогу вдалось уникнути сухого хронологічного підходу. У книзі немає довгого переказу життєпису Вишнівського, відсутній аналіз політичної ситуації в Україні та закордоном станом на 1917-1921 рр. Однак, прочитавши книжку, усвідомлюю, що упорядник і не ставив перед собою таких завдань.

«Спогади петлюрівського генерала» – це збірка захопливих і водночас коротких історій про людей і їх характери, про воїнські чесноти, про непрості долі і сміливі рішення. Все разом – це картина часу, яку Олександру Вишнівському вдалось закарбувати у різних статтях, що вийшли друком у низці еміграційних часописів.

Якщо хочете когось зацікавити тематикою Армії УНР та історії визвольного руху загалом – подаруйте цю книгу. Можливо з читача вийде гарний дослідник, або ж він просто відкриє для себе унікальну добу та її героїв. Читайте і насолоджуйтесь!

З питань придбання книги звертайтеся за тлф. (044) 234-70-20, (067) 110-32-36 та за адресою вул. Ярославів Вал, 9, пом. 4, Київ, 01030

Павло Подобєд

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа