Вступ до НАТО – Це – членство в “клубі” єдиних цивілізаційних цінностей

ua-nato1 грудня 2017 року в Одесі, в конференц-залі Одеського Національного Університету імені І.І. Мечникова відбувся інформаційно-просвітницький регіональний cемінар «Україна-НАТО: формула безпеки».

В роботі Семінару взяли участь Голова постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Ірина Фріз, Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов, викладачі та студенти Одеського Національного Університету імені І.І. Мечникова, Військової академії (м. Одеса), Одеського національного економічного Університету, Одеського державного університету внутрішніх справ, Одеського національного політехнічного університету, Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, експерти, аналітики, представники громадськості.

Вітаючи учасників семінару з початком роботи, Ректор Одеського Національного Університету імені І.І. Мечникова доктор політичних наук, професор Ігор Коваль зазначив наступне: “Дуже радий вітати усіх вас у стінах нашого університету. Для мене велика честь відкривати сьогоднішній семінар. Україна переживає нелегкі часи і одним з ключових завдань для нашої держави є пошук надійної системи безпеки. Саме тому йдеться про НАТО і спільну роботу з цією організацією. Ми потребуємо добрих знань та розуміння особливостей її функціонування.

Хотів би одразу підкреслити, що мова йде не стільки про суто воєнні чи навіть політичні механізми, але й про соціально-правові моменти та спосіб життя країн, які сьогодні є членами НАТО.”

“«Хочеш миру – готуйся до війни» – цей знаменитий вислів ніколи не втратить своєї актуальності. І українці розуміють його сенс дуже чітко – проголошені «друзі» та «брати» в одну мить можуть перетворитися на ворогів», – зазначив Голова Одеської ОДА Максим Степанов.

«В березні 2014 над Одеською ОДА піднімали російський триколор. Що цьому передувало? Українців дуже сильно намагалися не пустити до нашого європейського вибору, створюючи і розповсюджуючи різні міфічні жахи та здійснюючи інформаційні атаки. Робили все, щоб розколоти нас зсередини. Північноатлантичний альянс для усіх нас змальовували як агресивну силу, яка створена для того, щоб зруйнувати нашу, спочатку радянську, а потім і пострадянську дійсність. Нас лякали «натівськими чоботами», але одесити завжди з іронією ставилися до цих міфічних жахів.

Ми чітко знаємо як виглядають ці «страшні солдати НАТО», бо в Одесі було проведено вже 16 навчань Sea Breeze з країнами НАТО. Ми чітко розуміємо, що основним акцентом цих навчань завжди був не напад, а захист, чітко розуміємо, що основні цінності, які є у НАТО – це демократія, свобода і верховенство права. Чи відрізняється це від тих цінностей, до яких ми прагнемо? Ні. Альянс – це лише військовий оборонний союз, але й стандарт того, що потрібно багато працювати і робити багато дієвих реформ. І я дуже вдячний організаторам за те, що вони взялися за проведення такого важливого семінару, оскільки нам важливо чітко розуміти, що таке НАТО і яка його потенційна роль у безпеці України”, – сказав Голова Одеської ОДА М.Степанов

«Вступ до НАТО – це не лише вихід на абсолютно новий рівень організації та забезпечення національної та регіональної безпеки. Це не лише членство в Альянсі колективної оборони. Це – членство в “клубі” єдиних цивілізаційних цінностей, високих демократичних стандартів. Майже всі країни, що входили до Організації Варшавського Договору, – противника НАТО за часів Холодної війни, – стали членами Альянсу. Жодна з цих країн за усі роки з часів руйнації Радянського Союзу не шкодувала про свій вибір та сьогодні надійно захищена системою колективної безпеки.

Для того, щоб скористатися цим шансом, ми маємо рухатися швидко. Важлива проміжна дата – 2020 рік. Саме тоді, згідно з визначальними стратегічними документами та зобов’язаннями, ми маємо впровадити стандарти Альянсу та набути відповідності критеріям НАТО», – наголосила Голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз:

У своєму виступі парламентар підкреслила: «З 2014 року кількість прихильників Альянсу стрімко зростає. Ці темпи будуть набагато більшими у випадку якісного об’єктивного інформування українців про НАТО: руйнуючи міфи та стереотипи, які залишились нам у спадок.

У своєму виступі завідувач відділом системного аналізу проблем воєнної безпеки Регіонального філіалу НІСД в м. Дніпро Тетяна Брежнєва звернула увагу присутніх на наступне:

« За час свого існування НАТО стримувала розв’язання великого конфлікту в Європі, постійно й успішно відповідала на необхідність врегулювання поточних криз, проектуючи мир та стабільність шляхом проведення операцій. Непохитний, фундаментальний принцип, що є основою успіху, полягає в тому, що Альянс узгоджує різні проблеми національної та регіональної безпеки зі стратегічними інтересами, відображеними в Стратегічній концепції, яка є досить комплексною для подолання широкого спектру загроз і виконання широкого спектру місій. Згуртованість Альянсу заснована на його здатності впоратися з різними національними інтересами, загрозливими сприйняттями, політичними й соціокультурними змінами та регіональними точками зору. Більш ніж коли-небудь, діючи як справжній надійний військовий альянс, НАТО спиратиметься на сильні, консенсусні, політичні та стратегічні зобов’язання та спільні цінності, що об’єднують країни-члени протягом всієї історії союзу й необхідні для підтримання єдності та побудови конструктивного консенсусу».

У ході дискусії, учасники заходу мали змогу отримати відповіді на питання: чи існують війська та бази НАТО, які юридичні підстави для введення військового контингенту НАТО, що таке стандарти НАТО та чи впливає членство в Альянсі на економічний розвиток країн.

Учасникам семінару було представлено документальний фільм «АЛЬЯНС СВОБОДИ» про політику та основні принципи діяльності НАТО.

Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]); Sat, 2 Dec 2017 10:31:24 +0200

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа