В Харкові розповідали про Карпатську Україну

Ввечері 15 березня у приміщенні молодіжного центру “OST” відбувся кінопоказ документального фільму “Срібна земля. Хроніки Карпатської України 1919-1939 рр.”. Перед показом стрічки із вступною промовою виступив представник харківського осередку МНК Рогальский Роман. Як зазначив Роман: 15 березня 1939 – сейм Карпатської України ухвалив закон, за яким вона визнавалась незалежною державою, республікою з президентською формою правління. А вже наступного дня Угорщина підступно напала на нову республіку. Проте українці не стояли осторонь, як це зробила Чехословаччина, що здалася без жодного опору Нацистській Німеччині. Українці билися як леви, хоч умови і екіпіровка військ була на користь угорців. Угорський генерал тоді, що очолював наступальні дії проти Карпатської України, висловив побоювання, що у зв’язку з таким шаленим опором війна може стати позиційною. Але навіть коли організований опір було знищено, а Польща передала Угорщині січовиків, що переховувались на теренах Галичини, як гарант дружби. Навіть тоді угорці не могли почуватися безпечно у Карпатській Україні. Всюди у містечках та селах вночі дошкуляли повстанські загони. Попри репресії і збудовані мадярами концтабори, українці не здавалися і боролися за свою волю та самостійність. Карпатська Україна була незалежною лише один день, але цей день важив більше ніж інколи сторіччя, тоді багато хто усвідомив, що незалежність це не подарунок, це трофей переможця. І саме тому в цей день ми згадуємо про геройський подвиг воїнів “Карпатської Січі”. Варто також відзначити, що найкращі тогочасні українські військовики очолили народну армію Карпатської України – “Карпатську Січ” серед них: Михайло Колодзинський – автор багатьох військових праць, зокрема “Української воєнної доктрини”, Роман Шухевич – майбутній генерал-хорунжий УПА, Юрій Горліс-Горський – старшина дієвої армії УНР, осавул холодноярського повстанського куреню, автор автобіографічного роману “Холодний яр” та багато інших.
На показ стрічки прийшло багато людей з різних громадських організацій, та просто пересічні харків’яни. Всі вони з цікавістю переглядали фільм та були вражені відвагою і хоробрістю січовиків. Після показу стрічки з кінця зали хтось з захопленням вигукнув: “Це ж треба їх було в 10-ро менше і вони не здалися, а ми не можемо згуртуватись у власній країні проти якихось зеків, попри те що українців тут 85 %”.
Заключне слово мовив голова харківського осередку МНК Андрій Руденко: “Зрозумілим є те, що такі фільми не минають дарма, вони справляють враження на людей і вже назавжди змінюють рабську психологію українців. Такі заходи мусять проводитись регулярно і ми будемо це робити. Я теж серед з тих людей, що вперше побачили цю стрічку, і скажу вам що я з неї зрозумів. Як показує досвід ні на кого окрім себе ми не можемо сподіватись. Як бачимо з фільму, карпатські українці теж мали надію на американців, британців, німців. Але коли ворог стукає у твої двері лише згуртованість і відвага твоєї нації можуть дати відкоша загарбнику. Ніхто окрім нас не буде розбудовувати нашу країну на користь українців і це треба зрозуміти нині!”

Сергій Багряний

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа