Українці вшанують пам’ять про загиблих у виправному таборі у Явожні

DRUK_Zaproszenie_Jaworzno_20172-212x300

16 вересня у Явожні будуть згадувати жертв Центральний Табір Праці. Біля пам’ятника жертвам табору відбудеться покладання квітів та концерт присвячений пам’яті в’язнів.

На події буде присутня українська громада міста та президент. Оргянізатором виступила Парафія Успення Присвятої Богородиці та Об’єднання українців в Польщі.

Нагадаємо, Центральний Табір Праці в Явожні був створений в лютому 1945 року владою Польської Народної Республіки. В’язнями табору були поляки, німці, українці, австрійці, нідерландці, чехи, словаки, румуни, латвійці та лемки. Українці і лемки знаходились в таборі з початку його існування. Пізніше влада перевела до табору українців підозрюваних у співпраці з ОУН і УПА.

В явожницькому таборі знаходилось 3873 в’язнів. Останні з них були 112 солдат УПА, які були завезені у 1948. Навесні 1948 року ув’язнених почали відпускати, але затримували священників близько року. Офіційно окремий українсько-лемковський табір був закритий 8 січня 1949.

Програма події:

9:30 – вихід від стоянки до пам’ятника

10:00 – Свята літургія, покладання квітів, промови

14:00 – концерт у Молодіжному будинку культури в Явожні

Також 1-18 вересня відбудеться виставка ікон „Історія УКГЦ в Польщі”. Адреса: Міська бібліотека в Яжожні, вул. Rynek, 17.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа