Українські патріоти закликали Польщу припинити «історичну війну»

З ініціативи Інституту Національного Державознавства й інших громадських організацій відбувся пікет посольства Республіки Польща в Києві з вимогою припинити антиукраїнську риторику, яка постійно лунає з вуст офіційних представників нашого західного сусіда.

Керівник Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний озвучив вимоги учасників пікету, ключова з яких – припинити нав’язувати Україні своє бачення на історію взаємин між двома державами, яку польська сторона подає у все більш неприхованій неоімперській манері.

unnamed1

«Ми просимо польських колег зрозуміти: антиукраїнська риторика, яка лунає з вуст вищих чиновників Польщі, посилення конфронтації довкола бачення історії вигідне лише одній стороні – російській. Якщо ми вже говоримо про історію, то не варто забувати, що спроби однієї нації поборювати іншу завершувалися поразкою обох націй. А саме: намагання Польщі задовольнити свої великодержавницькі амбіції за рахунок України завершувалися окупацією з боку Росії територій обох держав. І так було неодноразово. У Польщі є свої герої, які нам можуть не подобатися, діяльність яких йшла врозріз з інтересами України, це, наприклад, Пілсудський. Але ми не нав’язуємо полякам, кого їм вважати героями, а кого ні. Тож не диктуйте нам, яких постатей нам увіковічнювати. Я категорично не згоден з тим, що мовляв, з Бандерою Україні в ЄС не місце. Я скажу так: якраз під проводом Бандери й Шухевича український народ вів боротьбу проти московського окупант, захищаючи в тому числі й Європу від червоної навали. Й зараз наші вояки воюють проти російських окупантів під бандерівськими гаслами, вони воюють і за Україну, і, в тому числі, за мир в Європі! Тож як би якісь політики не хотіли цього, та для України Бандера, Шухевич, бійці УПА, підпільники ОУН завжди будуть національними героями!», – зазначив у своєму виступі директор Незалежного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк.

unnamed

Учасники акції передали свої вимоги до Посольства Польщі, розраховуючи на початок цивілізованого діалогу між обома сторонами.

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа