Українець став свідком у справі про кібератаку на вибори в США – NY Times

cyberwar

Це перший свідок, якого розслідувачам вдалося знайти серед сухої маси технічних деталей, зазначає газета.

Хакер відомий лише під його псевдонімом в мережі – Profexer. Як пише газета, він намагався залишатися максимально непомітним й займався тим, що створював різноманітні хакерські програми й потім продавав їх у «темному інтернеті» (Dark Web).

Profexer вирішив сам здатися поліції, після того, як спецслужби повідомили про ідентифікацію програми P.A.S. web shell. Ця програма, написана українським хакером, була використана для атаки на сервери Демократичної партії.

Українська поліція відмовилася розголошувати ім’я чоловіка чи інші дані, крім того, що він проживає в Україні і що він не був арештований. У правоохоронців немає доказів того, що Profexer, принаймні свідомо, працював для розвідувальних служб Росії. Як пише The New York Times, він виступить у ролі свідка Федерального бюро розслідувань у справі про злам серверів Національного комітету Демократичної партії.

Також у матеріалі газети йдеться, що ФБР вдалося отримати докази того, що такий же шкідливий код був використаний для кібератаки на сервери Центральної виборчої комісії України під час президентських виборів у 2014 році. Тоді хакери завантажили на сайт ЦВК картинку, згідно з якою на виборах переміг лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош. Українська компанія з кібербезпеки InfoSafe виявила картинку за кілька хвилин до того, як вона мала бути опублікована й відключила сервер. Тим не менше, «Первый канал» повідомив про перемогу Яроша, пославшись на сайт ЦВК.

«Російський «Первый канал» використав це фейкове зображення, аби поширити меседж, що в Україні до влади прийшли ультраправі і навіть фашисти… Очевидно, що хакери дали телеканалу таку ж картинку наперед. Але журналісти каналу не перевірили, чи дійсно відбулась кібератака», – пише газета.

Хакер Profexer написав пост у закритому форумі: «Я не знаю, що тепер буде. Навряд чи щось хороше. Але я поки живий».

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа