УККА оприлюднив відкриті листи керівникам Конгресу США і держсекретарю Помпео

UCCAhead_html_6b1fe971Український Конгресовий Комітет Америки (УККА), найбільше представництво американців українського походження, надіслав нагальні листи до співголів Конгресового Українського Кокусу США, Сенатського Українського Кокусу, Комітету з питань закордонних справ Палати представників та Сенатського Комітету у закордонних справах з питань взаємовідносин, пропонуючи “провести конгресні слухання щодо грубого застосування сили Росії проти України”.

Пояснюючи це тим, що, хоча українсько-американська спільнота вдячна за численні “останні заяви та постійну підтримку територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України”, від лідерів Конгресу США, лист УККА підкреслює, що Україна стоїть на “переломному моменті своєї історії”. Пояснюючи терміновість листа, президент УККА Андрій Футей підкреслив важке становище 24 українських моряків, які зараз перебувають у російському полоні, що є порушенням міжнародних морських конвенцій. “Ми повинні прийняти всі можливі заходи, щоб забезпечити їх негайне звільнення”, заявив пан Футей.

У той же час УККА направив відкритий лист Державному секретарю США Майку Помпео, який відвідав Брюссель, Бельгія, для участі в піврічній зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Посилаючись на попередні заяви УККА, в яких засуджується навмисне та демонстративне вчинення російської агресії проти України 25 листопада 2018 року, лист до секретаря Помпео вимагає, щоб він запропонував державам-членам НАТО прийняти колективне звернення для негайного повернення в Україну захоплених українських військових кораблів і військового персоналу .

У листі йдеться про спільний План дій НАТО у Чорному морі складеному після Варшавського саміту НАТО на 2016 рік, який запропонував “значно збільшити присутність НАТО та морську діяльність” у Чорному морі. Слідуючи закликом сенатора Джона Барассо виголошеному під час зустрічі з пресою, УККА в своєму листі також вимагає від лідерів саміту розглянути питання про “негайне розгортання військово-морських кораблів з країн-членів НАТО в портах України та союзників НАТО в Чорному морі”.

Як бастіон демократії у вільному світі, Сполучені Штати несуть моральне зобов’язання взяти на себе провідну роль у просуванні міжнародних норм, захисту основних прав та свобод людини та визначенні курсу на геополітичну стабільність. Українсько-американська спільнота вважає, що інтереси національної безпеки Сполучених Штатів полягають у виконанні цього зобов’язання.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа