У Києві презентують книгу-дослідження, як Голодомор і сталінські репресії змінили українців

Рева І. По той бік себе

Напередодні відзначення 80-х роковин Голодомору-геноциду 1932—1933 років у Києві презентують книгу «По той бік себе: соціально-психологічні і культурні наслідки Голодомору та сталінських репресій», автор — науковий співробітник Інституту суспільних досліджень Ірина Рева.

18 листопада, понеділок

18:00

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

(бібліотека Антоновичів, читальна зала 22, 2-й поверх, вул. Сковороди, 2)

Як змінив українське суспільство Голодомор? Чи змінився менталітет українських селян після розкуркулення? Як вплинули на громадянську позицію пересічного громадянина події сталінського терору? Про все це ідеться в науково-популярній книзі дніпропетровської дослідниці, яка розповідає про цікаві, але маловідомі дослідження в галузі вітчизняної психоісторії.

«Дослідження засвідчують, що психологічні якості людей, які в дитячому віці пережили Голодомор, відрізняються від характеристик громадян, які не мали такого досвіду. Постраждалі від геноциду менше, ніж інші їх однолітки, вірили в ефективність своїх дій, виявляли схильність ставити перед собою завдання простіші, ніж могли би виконати, а їх відчуття самореалізованості було відчутно нижчим. При цьому вони виявляли більшу тривожність, частіше страждали від депресій та мали більше психосоматичних захворювань», — таких висновків доходить дослідниця.

Автор книги також звертає увагу на психологічний феномен «ідентифікації жертви з агресором» («Стокгольмський синдром»), який проявився в 1930-х у масовому переході українців, у першу чергу селян, уцілілої частини національно свідомих культурних та громадських діячів, інтелігенції, на російську мову спілкування, у переорієнтації на російські імперські та радянські культурні цінності, в українофобії (страху перед патріотично налаштованими громадянами) тощо.

«Досвід тоталітарного минулого не можна ігнорувати, — вважає Ірина Рева, — бо саме в ньому слід шукати пояснення багатьох негараздів сучасної України, таких як громадянська пасивність, корупція, атомізація суспільства».

У презентації візьмуть участь:

  • Ірина Рева – автор книги, науковий співробітник Інституту суспільних досліджень;

  • Володимир Панченко – к.і.н., директор Інституту суспільних досліджень;

  • Тетяна Воропаєва – к. псих. наук, старший науковий співробітник Центру українознавства філософського факультету КНУ ім. Т. Шевченка;

  • Людмила Гриневич – к.і.н., керівник Українського центру досліджень Голодомору НаУКМА.

Організатори: Інститут суспільних досліджень та Центр історії державотворення України ХХ ст. НаУКМА.

Про автора

Рева Ірина Олександрівна народилася 1981 року в Дніпропетровську, де мешкає до цього часу. У 2004 році закінчила Дніпропетровський національний університет, спеціальність «українська мова, література та культура». Захистила магістерську роботу на тему «Арештантські сновидіння поетів-шістдесятників». Член Національної спілки журналістів України. З 2002 по 2008 рік працювала у відділі національного відродження обласної газети «Дніпро вечірній». У 2008 році посіла ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі для журналістів з тематики Голодомору. З 2008 року науковий співробітник Інституту суспільних досліджень. Сфера наукових зацікавлень: людина і радянська тоталітарна система.

ГРОМАДСЬКИЙ КОМІТЕТ ІЗ ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ 1932—1933 РОКІВ В УКРАЇНІ

01034, Київ, вул. Ярославів Вал, 9

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа