У Криму ув’язнений українець Лугін перерізав вени, протестуючи проти переміщення до Мордовії

У Криму засуджений громадянин України Андрій Лугін перерізав собі вени на знак протесту проти свого повторного переміщення на територію Республіки Мордовія та відсутності належного медичного лікування.

Про це Центру інформації про права людини повідомив юрист ГО “Регіональний центр прав людини” Віталій Набухотний з посиланням на дружину засудженого Ірину Лугіну.

Юрист нагадує, що 24 квітня Лугін на знак протесту проти переміщення оголосив сухе голодування.

За словами Набухотного, окрім Лугіна, у подібній ситуації опинився інший громадянин України Юрій Михайлов, який також був тимчасово повернений в розпорядження слідчого ізолятору Сімферополя з території РФ. Михайлов також оголосив 24 квітня сухе голодування на знак протесту проти свого майбутнього переміщення.  

На сьогодні, 26 квітня, планувалося їхнє переміщення в розпорядження виправних колоній на території РФ.

За інформацією юриста, Лугін та Михайлов були засуджені ще у 2010 році вироком Апеляційного суду АРК. Рішення набуло чинності в 2012 році за ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Вперше вони були переміщені з території Кримського півострову Федеральною службою виконання покарань РФ на територію Росії в середині 2016 року.

Нагадаємо, у СІЗО Сімферополя оголосив сухе голодування громадянин України Андрій Лугін, який був засуджений українськими судами. В’язень відмовляється визнавати себе громадянином Росії і вимагає негайно вирішити питання його передачі на материкову Україну. У Лугіна є ряд важких захворювань, в тому числі одне дуже рідкісне. Але медична допомога в’язню не надається.

Сім’я Лугіна проживає у Криму. Проте російська влада вивезла його з Криму до однієї з колоній Мордовії. У березні 2017 Лугіна привезли з Мордовії у Сімферополь для проведення якихось слідчих дій, обіцяли залишити в Криму, а зараз намагаються 26-го квітня знову вивезти до Мордовії.

Лугін підготував і передав відкрите звернення до української влади та міжнародних інстанцій, в яких просить змусити РФ виконувати Резолюцію ПАРЄ від 12 жовтня 2016 року і не вивозити його і інших засуджених з Криму та повернути Україні тих засуджених, хто цього бажає.

17 березня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська перемістила 12 осіб із пенітенціарних установ АР Крим на материкову частину України. Переміщення було здійснене шляхом використання ad hoc механізму, який раніше було запропоновано омбудсманом України. 

Переговори про переміщення українських засуджених на материкову Україну велись між офісами омбудсменів України та Росії більше двох років.

25 квітня офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надіслав листа російському омбудсмену Тетяні Москальковій для того, щоб “розібратися” із ситуацією, яка склалася з ув’язненим Андрієм Лугіним, який голодує в анексованому Криму.

Як розповів в коментарі Крим.Реалії представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига, у відомстві продовжують працювати над передачею “нової партії” ув’язнених з анексованого Криму.

Джерело: Центр інформації про права людини

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа