У Франції з’явилась Алея на честь українського Героя

konoval_allee1

22 серпня у Франції офіційно відкрита Алея ім.Пилипа Коновала – канадця українського походження, героя Першої світової війни, єдиного українця-кавалера Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні.

22 серпня у Ленсі, поблизу Парижа, відкрили Меморіал пам’яті Битви за висоту 70. В урочистостях взяли участь високопосадовці урядів Франції та Канади, громадськість. Кошти для відкриття Алеї зібрала українська громада Канади.

“Українці, що проживають за межами Батьківщини, надзвичайно шанують національних героїв. Це особливо важливо, бо саме цього року відзначаємо століття Визвольних Змагань, а наша боротьба за Українську Державу й право Української Нації на існування триває на Донбасі та на міжнародній арені. Ми, свідомі українці, повинні шанувати наших героїв в Україні і в кожному куточку світу. Пам’ятаймо всіх тих, хто поклав життя на вівтар Батьківщини: і героїв АТО, і їхніх легендарних попередників”, – зазначив Ігор Козак (Ihor Kozak), віце-президент Ліги українців Канади, офіцер запасу Збройних сил Канади.

konoval_allee2

Для популяризації постаті Пилипа Коновала в Україні, у Києві поблизу Генерального штабу ЗСУ зусиллями Українсько-канадської асоціації громадянських свобод (UCCLA) та “Вільних Людей” розміщено просвітницьку інформацію щодо Пилипа Коновала на рекламному білборді.

“Завдяки українській громаді в Канаді з ініціативи професора Королівської Військової Академії Любомира Луцюка , світ ідентифікує Коновала як українця, а не лише солдата союзних військ, що “не має національності”. У Канаді історію Коновала популяризують, акцентуючи увагу саме на приналежності до української нації. І ми тут, в Україні, також повинні заговорити про нього”, – зазначив Сергій Kузан, заступник Керівника Проводу Вільних Людей.

konoval_allee3

На жаль, в Україні не багатьом відомо, хто такий Пилип Коновал і якою хоробрістю, відданістю та патріотизмом він відзначився, воюючи у складі Канадських Експедиційних Сил під час Першої світової війни. Саме тому в Києві 25 серпня Фундація Вільні Люди влаштовує зустріч з Ігорем Козаком, який розповість про капрала Пилипа Коновала. У заході також візьме участь Roman S. Medyk – президент Ліги українців Канади, голова фундації “Будучність” (Торонто), що фінансово підтримала спорудження Алеї.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа