У Бахмуті (Артемівську) презентували звіт «Ті, що пережили пекло» (підвали ЛДНР)

12705698_1015943088465017_6217645391029211831_n

Сьогодні, 11 лютого, звіт «Ті, що пережили пекло» презентували у Бахмуті (Артемівську). Більш як 30 присутніх почули від правозахисника Валерія Новикова про умови ув’язнення у тюрмах на окупованих територіях Донбасу.

Документальний фільм, здається, справив на аудиторію враження – чулися зітхання, у декого були червоні очі.

До Бахмута приїхав і Олексій Демко, який розповів про те, як він утікав від бойовиків у Макіївці, дістав кульове поранення, як його викрадали з лікарні, і як він потім перебував у полоні в Безлера у Горлівці. Присутні почали розпитувати Олексія, зокрема, відразу підняли питання можливості загальної амністії, як вона прописана у Мінських домовленостях. Олексій нагадав, що його не лише незаконно позбавили волі, але й пограбували його будинок. З цими фактами він звертався до міліції, яка зняла відбитки і все задокументувала, хоча надалі й не розслідувала справу. Постраждалий вважає, що це має бути підставою для кримінального розслідування, і на подібні злочини не має поширюватися політична амністія.

Присутні також заявляли, що не хочуть бачити Бахмут у складі територій з особливим статусом, відхрещувалися від корумпованих політиків родом із Донбасу, а також цікавилися, чи є розуміння діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» з боку СБУ та МВС.

Нагадаємо, що проведення презентації звіту «Ті, що пережили пекло» стало можливим завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження» за програмною ініціативою «Права людини та правосуддя» та посольства Великої Британії в Україні в рамках реалізації проекту «Українська миротворча школа».

Iрина Стасюк
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа