У 32% переселенців виявлено посттравматичний стресовий розлад внаслідок конфлікту, – результати дослідження

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України презентували результати дослідження «Психічні розлади та доступ до послуг серед внутрішньо переміщених осіб в Україні», яке провели співробітники Глобальної ініціативи у психіатрії (Тбілісі), «International Alert» та Лондонської школи гігієни і тропічної медицини. Мета дослідження полягала у зборі науково обґрунтованих доказів потреб внутрішньо переміщених осіб в області охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки задля розробки відповідних стратегій і програм. Для репрезентативності даних опитування проводилося по всій території України.

У результаті збройного конфлікту в Луганській та Донецькій областях, мешканці цих регіонів зазнали психологічних травм від примусового переміщення, обстрілів, поранень, збройних нападів та значного погіршення матеріального становища.

Так, згідно з дослідженням, поширеність посттравматичного стресового розладу серед респондентів (2203 ВПО у віці від 18 років і старше) склала 32%, поширеність депресії – 22%, тривоги – 17%.

Зафіксовано значну перерву в лікуванні: 74% респондентів, які потребували психіатричної допомоги, не отримували її упродовж останнього року. Основною причиною відмови від звернення за медичною допомогою, згідно з опитуванням, є висока вартість послуг в області охорони психічного здоров’я та лікарських засобів.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України ініціюватиме обговорення результатів дослідження з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством соціальної політики та здійснюватиме координаційну діяльність, аби налагодити механізм отримання допомоги та необхідних лікарських засобів внутрішньо переміщеними особами, які їх потребують. Охорона психологічного здоров’я внутрішньо переміщених осіб повинна бути частиною загальної стратегії відновлення та розбудови миру в Україні.

Проекти, які стосуються подолання психічних розладів внутрішньо переміщених осіб, можуть фінансуватися в тому числі за рахунок міжнародних донорів через Цільовий фонд багатьох партнерів з відновлення та розбудови миру у східних регіонах України, який запрацює найближчим часом.

Прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа