«Ти приніс мені яблуко?» – українців закликають у суботу прийти до меморіалу Голодомору

Holodomor-85-Final

Про загиблих від Голодомору українських дітей нагадує друге відео інформаційної кампанії “Ми пам’ятаємо. Ми сильні”.

Тендітна дівчинка серед хлібного поля. Тулить до грудей колоски. «Тобі не холодно?» – питає хлопчик-ровесник із сьогодення. «Ні. Бо ти прийшов. Ти приніс мені яблуко? Люди завжди приносять мені яблука» — довірливо відповідає дівчинка. А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками – пам’ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору. “У цей день вони чекають на тебе” — автори відео закликали українців у суботу прийти до пам’ятників Голодомору, щоб вшанувати 85 роковини геноциду.

Таким символічним є другий ролик соціальної реклами до річниці Голодомору, знятий Young&Hungry Production за підтримки Міністерства інформаційної політики та за участі Українського інституту національної пам’яті і Центру досліджень визвольного руху. Проникливе відео нагадує про трагедію українських дітей у 1932-33-му.

Завантажити відеоролик у високій якості можна за посиланням.

Саме діти в часи Голодомору були найвразливішою групою і гинули одними з перших, – пояснює історик, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. – Під час меморіальних заходів, які цьогоріч тривають по всьому світу до роковин Голодомору, кожного дня 85 днів символічно зачитуються імена 85-ти загиблих під час геноциду українських дітей”.

До зйомок запросили акторів із Львівського телевізійного театру “Юрашки”. “Коли ми говоримо про пам’ятник дітям-жертвам Голодомору, ми завжди бачимо щось нерухоме. І нам важко іноді уявити, що ховається за цією бронзою. Нам захотілося вдихнути життя в цю скульптуру. І спочатку справді все видається нелогічним, коли на широкому житньому полі з’являється хлопчик, одягнений по-осінньому. Але потім, коли ми переносимося на площу біля меморіалу жертвам Голодомору, все стає на свої місця”, – говорить режисер ролика Омелян Ощудляк.

Особливого колориту ролику додає відома “Мелодія” Мирослава Скорика.

 “Цим роликом ми хотіли звернутися передусім до нинішніх ровесників тих дітей, щоб нагадати і їм про ті часи щиро і проникливо. І водночас сказати молоді – важливо берегти пам’ять про минуле, уміти співпереживати і відчувати свою дотичність до історії», – говорить Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа