Творці “Червоного”: озброїтись якісними українськими фільмами “до зубів”

Аби українці були дійсно українцями (не лише за паспортом, а й духом), важливо формувати власну культуру. Потужним інструментом, що дійсно впливає на світогляд людини, є кіно.
Українська кіноіндустрія лише починає “ставити на ноги”, але з кожним роком бачимо, як з’являється все більше і більше нових фільмів вітчизняного виробництва. Це – позитивна тенденція, яка, однак, має ризики. Про що розповідають глядачам українські фільми? Які ідеї доносять? І яке завдання мають перед собою.
Про це говорили з творцями фільму “Червоний” Андрієм Кокотюхою та Зазою Буадзе на “Чаюванні Вільних” – заході, організованому Фундацією Вільні Люди.
unnamed(6)
“Найголовніше завдання кіноіндустрії, яка так потрібна сучасній Україні, щоб ця машина працювала без збоїв, щоб ніхто не вставляв палиці у колеса. Глядачі повинні йти в кінотеатр саме на вітчизняні фільми. За інерцією, глядачі все ще не довіряють таким фільмам. Але ми намагаємось достукатись до них, продемонструвати, що українські стрічки гідної, європейської якості – це реальність, а не фантастика”, – зазначив Заза Буадзе, режисер.
unnamed(8)
За його словами, кіно – це теж зброя, адже йдеться про гібридну війну, в якій воює вся Україна. “Ми зобов’язані озброїтись до зубів якісними українськими фільмами. Фільми мають  виходити у прокат раз на два тижні. Це має бути і жанрове кіно, документальне, арт-хауз, дитяче”.
unnamed(9)
Говорячи про стрічку “Червоний”, констатуємо, що вдалось зачепити важливу тему.  “Тема фільму, як з’ясувалося, мало відома. Я прекрасно розумів, що нас можуть звинуватити у пропаганді. Але для мене це був фільм не тільки про героїчні сторінки минулого. Мені сподобалося, що там є цікава драматична історія всередині — не тільки про Червоного. Вона ширша. Це історія про псевдо-богів, про неминучість їх падіння, загибель тих, хто вклоняється з тої чи іншої причини цим богам, і про те, що є деяка історична, космічна, якщо хочете, справедливість, стихія, яка змете цих богів”, – зазначив режисер.
Але фільму би не було, якби не книга. Автор Андрій Кокотюха розповів про те, які головні ідеї він вклав у сторінки “Червоного”. “Усе почалося з мого внутрішнього відчуття. Я  живу в координатах перемоги, а не зради. Я ріс на казках, де дуже часто герої гинуть в страшних муках або героїчно вмирають. Так не можна. Ми маємо пам’ятати не тільки трагедію, а й пам’ятати про подвиги. Українці не повинні вмирати за ідею, українці повинні зубами триматися, щоб ідея втілилася в життя. Тож ідея “Червоного” – українці повинні перемагати, а не підставляти “другу щоку” під удар”.
Модератор зустрічі, заступник Керівника Проводу “Вільних Людей” Сергій Кузан, підсумовуючи все сказане, зазначив: “Коли йшов на “Червоного”, думав, хоч би не гірше того, що назнімали раніше. Справа в тому, що попередні фільми “про УПА” важко назвати бойовиками. Вони ближче до драми, ліричних романсів зі стражданнями головного героя. “Червоний” нарешті зламав цю “тужливу історію”. Це не просто якісний з історичної точки зору екшн. Це про новий тип українця. Особливо – в час війни. Особливо – перед російською загрозою. Це не просто патріотичне виховання, це вже наша політика”.
Організатор: Фундація “Вільні Люди” – благодійна організація, що займається соціально-гуманітарними проектами задля формування та консолідації дієвого середовища, що сповідує принципи українського консерватизму. Проект “Чаювання Вільних” – зустрічі з цікавими людьми, піднімати цікаві теми з площини світогляду, формувати середовище людей державницького руху.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа