СКУ закликає скасувати проект газопроводу “Північний потік 2”

SKU-logocol2-300x189

Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає дві резолюції, прийняті Європейським Парламентом і Конґресом США 12 грудня 2018 р., та приєднується до них у засудженні запланованого будівництва газопроводу “Північний потік 2”, одночасно закликаючи до його скасування.

Резолюція Європейського Парламенту ще раз підтвердила ключову роль України в європейській енергетичній мережі. Європейські законодавці заявили, що трубопровід “Північний потік 2” є “політичним проектом, який створює загрозу європейській енергетичній безпеці та зусиллям з диверсифікації енергопостачання”, і закликав до його скасування. Раніше, 6 листопада 2018 р., близько 100 європейських політиків написали відкритий лист Канцлеру Німеччини Анґелі Меркель, закликаючи Німеччину відмовитися від наполегливої ​​політичної підтримки “Північного потоку 2” через серйозні політичні наслідки проекту для єдності, безпеки та енергетичної незалежності ЄС, включаючи саму Німеччину. Проект також суперечить задекларованій волі Європейської комісії, Європейського Парламенту та більшості членів Ради ЄС.

У своїй резолюції H.Res.1035 Конґрес США також називає “Північний потік 2” “суттєвим кроком назад для європейської енергетичної безпеки та інтересів Сполучених Штатів Америки” і закликає європейські уряди відмовитись від своїх планів щодо цього газопроводу. Конґрес висловив підтримку щодо запровадження санкцій стосовно компаній та приватних осіб, які беруть участь у проекті “Північний потік 2” відповідно до розділу 232 Закону “Про боротьбу проти американських противників шляхом санкцій” (22 U.S.C. 9526).

“Вже давно прийшов час, щоб трубопровід “Північний потік 2” був скасований. Отже, міжнародному співтовариству та зокрема Німеччині слід зайняти принципову позицію для захисту енергетичної безпеки і єдності Європи та підвищити кошт подальшої агресії Російської Федерації проти України,” – заявив Президент СКУ Павло Ґрод.

“Проект газопроводу “Північний потік 2” повинен бути негайно скасований, – заявив Павло Ґрод, Президент СКУ. – Комерційного обґрунтування цьому проекту немає – це ще один засіб для Росії ізолювати Україну та зробити, щоб Україна разом із країнами Центральної та Східної Європи знову стала об’єктом енергетичного шантажу з боку Росії. Цей трубопровід завдав би істотної шкоди країнам ЄС та країнам Центральної і Східної Європи (ЦСЄ), підриваючи політичну безпеку та безпеку газопостачання в державах ЦСЄ і поставивши під загрозу створення єдиного європейського газового ринку, тим самим послабивши ЄС, що є однією з довгострокових стратегічних цілей Росії”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа