Сфера економічного впливу Росії на Україну розширилася

Економічний вплив Росії на Україну збільшився після підписання доповнення до чинної газової угоди, яке дозволяє Києву розраховуватися за російський газ в рублях. Російські та українські експерти вважають, що згода України розплачуватися в рублях – лише чергова спроба знизити ціну на газ.

“Росія хоче, щоб рубль став світовою валютою і розширює сферу впливу своєї валюти”, – заявив головний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, пише Дело.

Платежі в рублях – це скоріше плюс для Росії, а не для “Газпрому”, оскільки підвищує рублевий обіг у зовнішньоекономічній діяльності, збільшує попит на рубль, особливо в період проходження платежів, і, що цікаво, залучає до рублевої зони країну, яка відмовилась приєднатись до Митного союзу і Єдиного економічного простору, вважає керівник відділу інвестиційного аналізу російської компанії “Універ” Дмитро Александров.

У той же час Київ і Москва називають ці домовленості взаємовигідними. Наприклад, глава Нацбанку України Сергій Арбузов говорить, що оплата газу в рублях дозволить Україні зберегти $ 8 млрд. у золотовалютному резерві.

Як повідомлялося, 5 грудня “Газпром” і “Нафтогаз” підписали доповнення до чинного контракту купівлі-продажу газу, який дозволяє НАКу оплачувати постачання російського палива в російських рублях.

Сьогодні також стало відомо, що голова НБУ Сергій Арбузов  планує ввести російський рубль в першу категорію валют і враховувати його у золотовалютних резервах. Арбузов підкреслив, що дане питання вже погоджене з МВФ , і, за його словами, поповнення рублевого резерву буде відбуватися за рахунок використання цієї валюти в торгових операціях з Росією.

За матеріалами: Дело, Кореспондент

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа