Сейм Польщі і Верховна Рада України прийняли спільну Декларацію пам’яті і солідарності

Про можливість прийняття такого документа повідомлялося ще на початку вересня.

«Ми, представники Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України, спільно й одночасно приймаємо цю Декларацію пам’яті і солідарності, аби віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх агресорів, що намагались знищити нашу незалежність», — йдеться в декларації.

«Ми пам’ятаємо про боротьбу польських і українських національних сил антикомуністичного й антинацистського руху опору, які створили моральну основу для повернення незалежності наших держав. Ми віримо у необхідність активізації неупереджених історичних досліджень та необхідність стримування сил, які ведуть до суперечок в наших державах», — додають автори документа.

У декларації також вказано, що здійснення Росією «агресивної зовнішньої політики, окупація Криму, підтримка і здійснення збройної інтервенції на сході України, порушення основних норм міжнародного права та договорів, підписаних з Україною, невиконання Кремлем домовленостей і ведення гібридної інформаційної війни становлять загрозу для миру і безпеки всієї Європи».

«Наголошуємо на необхідності згуртованості дій в рамках Організації Північноатлантичного Договору проти нових загроз і висловлюємо підтримку поглибленню співпраці Альянсу з Україною та її стратегічній меті набути членства в НАТО. Ми закликаємо всіх європейських партнерів показати єдність і міжнародну солідарність та захищати об’єднану Європу від зовнішньої агресії», — йдеться в декларації.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що текст декларації підтриманий і комітетом Сеймом Литви. Проте литовський парламент планує ухвалити декларацію пізніше.

Раніше Парубій повідомляв, що документ планують ухвалити 20 жовтня синхронно парламенти трьох країн: Литви, Польщі й України.

З ідеєю прийняття такого документу А. Парубій виступив 1 вересня у Варшаві. Тоді він звернувся до польського і литовського Сеймів спільно оцінити події 17 вересня 1939 року. Тоді ж віце-спікер польського парламенту Ришард Терлецький (ПіС) підтвердив можливість спільного рішення трьох парламентів.

— Так, є такий проект, зараз ми готуємо текст, він буде обговорюватися, можливо, деякі інші країни Східної Європи приєднаються до заяви, — наголосив віце-спікер польського Сейму. — У найближчі дні ми будемо знати, хто братиме участь в його ухваленні.

Джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа