Роспропагандисти пишуть про Україну більше, ніж про НАТО і ЄС

Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова вирішив проаналізувати, як часто в російських пропагандистських ЗМІ згадується Україна та інші «вороги Росії».

Світлина від ПатріотINFORM.

Для огляду було взято 3 топові пропагандистські ЗМІ – «Раша Тудей» (Russia Today-RT), «Лайф.Ру» (life.ru), він же «Лайф Ньюз» та «Первый канал» російського ТБ. Моніторився «ефір» ЗМІ за 15 і 16 лютого (станом на 15:30 16.02.2018).

Результати моніторингу вразили: серед всіх країн світу частіше за Україну згадується лише США, серед лідерів країн – лише Дональд Трамп, американський президент, випереджає за частотою згадок Порошенка. Україна в інформаційній картинці рос-ЗМІ залишила далеко позаду і ЄС, і НАТО, і Німеччину, і Францію, і Польщу, і Сирію, і Китай (лише «Первый»  подав на одну новину більше, ніж про Україну – 7 проти 8 про КНР і то лише через те, що в Китаї настав Новий рік) не кажучи вже про менші країни, зокрема й держави-сателіти РФ.

Ще цікаво: наприклад, на Russia Today і life.ru Степан Бандера «за популярністю» випередив чинного президента Франції Емманюеля Макрона (лише Перший канал рос-ТБ за ці 2 дні не дав жодної новини про цих політиків).

Тональність новин про Україну та Президента нашої держави традиційно витримана в негативних або нейтрально-скептичних тонах. Зустрічаються й відверті фейки та перекручування, як, наприклад, в статті Андрія Бабицького «Дебандеризация украинско-польской границы: далее везде» на Лайф.Ру (той що «Лайф Ньюз»).

Далі – статистика згадок в російських пропагандистських ЗМІ про країни та про політичних лідерів:

 

Україна

«RT» – 64

Лайф Ньюз – 22

«Первый» – 7

 

НАТО

«RT» – 19

Лайф Ньюз – 9

«Первый» – 2

 

ЄС

«RT» – 18

Лайф Ньюз – 3

«Первый» – 1

 

США

«RT» – 133

Лайф Ньюз – 57

«Первый» – 14

 

Німеччина

«RT» – 31

Лайф Ньюз  – 17

«Первый» – 6

 

Польща

«RT» – 14

Лайф Ньюз – 7

«Первый» – 2

 

Франція

«RT» – 16

Лайф Ньюз – 5

«Первый» – 0

 

Китай

«RT» – 18

Лайф Ньюз  – 9

«Первый»  – 8

 

Сирія

«RT» – 17

Лайф Ньюз   – 14

«Первый»  – 6

 

Порошенко

«RT» – 15

Лайф Ньюз – 5

«Первый» – 0

 

Меркель

«RT» – 3

Лайф Ньюз – 0

«Первый» – 0

 

Трамп

«RT» – 26

Лайф Ньюз – 14

«Первый» – 3

 

Макрон

«RT» – 2

Лайф Ньюз  – 0

«Первый»  – 0

 

Бандера

«RT»  – 3

Лайф Ньюз  – 4

«Первый»  – 0

До речі, за даними російського «Левада-центру», саме США, а потім – й Україну росіяни вважають найбільшими ворогами РФ. І, схоже, що і опитування, і частота згадок в Рос-ЗМІ лягають в єдину стратегію щодо налаштовування росіян проти конкретних країн.

OPAD

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа