Родина кримчанина Еміра-Усейна Куку в небезпеці. Акція термінової допомоги

Amnesty International вимагає від де-факто влади Криму негайно припинити переслідування кримськотатарського активіста Еміра-Хусейна Куку та його родини.  

Емір-Усейн Куку – правозахисник та член кримськотатарської спільноти в Ялті. Після окупації Криму Росією в 2014 році, він приєднався до Кримської правозахисної контактної групи. Він викрив членів російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) у неодноразових спробах завербувати його в якості їх таємного інформатора. Після його відмови, ФСБ двічі обшукувала його дім. У лютому 2016 року його заарештували на підставі необґрунтованого обвинувачення у членстві в Хізб ут-Тахрір, ісламістському русі, який заборонено в Росії як "екстремістський", але не заборонений в Україні. Куку заперечує будь-яку участь в цьому русі. Наразі його утримують в СІЗО.

Співробітник ФСБ відвідав Еміра-Усейна Куку в СІЗО невдовзі після арешту та спробував завербувати його знову. Після того як він відмовив, його родину почали утискати. 2 березня, та як мінімум ще один раз, чоловік підійшов до Бекіра Куку, 9-річного сина Еміра-Усейна Куку, в його школі коли поруч не було дорослих. Чоловік сказав Бекіру Куку, що він працює на ФСБ та що його батька "згноять у тюрмі" за відмову співпрацювати. 3 березня, Меріем Куку, мати Бекіра Куку, повідомли про інцидент в місцеву поліцію. Її скаргу було зареєстровано, але їй нічого не відомо про прогрес в розслідуванні.

Натомість, 26 вересня, місцевий інспектор зі справ неповнолітніх поінформував Меріем Куку, що Слідчий комітет розпочав розслідування щодо нездатності Еміра-Усейна Куку захистити свого сина від незнайомців. Меріем Куку побоюється, що це переросте у юридичний процес проти її родини та непокоїться, що де-факто влада може взяти її сина під стражу. Її страхи посилилися ще більше, коли інспектор зі справ неповнолітніх неодноразово намагався допитати Бекіра Куку в школі без присутності дорослих.

Amnesty International закликає підписати петицію на своєму сайті до представників де-факто влади Криму, вимагаючи:

1) провести швидке, незалежне та ефективне розслідування погроз та цькування Бекіра Куку та його родини;
2) зробити все необхідне, щоби місцева поліція не використовується для впливу на Еміра-Усейна Куку та щоби цькування родини Куку представниками де-факто влади, включаючи ФСБ, поліцію та Слідчий комітет, було негайно припинено.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа