Почалися наукові дебати з питань висвітлення Голодомору

holodomor13

24 листопада 2018 року виповнюється 85 років трагедії Голодомору 1932–1933 рр. – геноциду Українського народу.

Попри те, що подіям та наслідкам сталінської політики творення голоду присвячено значну кількість наукових досліджень та публікацій, результати багатолітніх академічних дослідів – істориків, демографів, правників, економістів – усе ще залишаються практично невідомими та неусвідомленими широким загалом.

На цьому тлі певні, особливо чутливі для громадськості питання, раз у раз опиняються в епіцентрі різноманітних інформаційних кампаній та подекуди використовуються окремими політичними силами для досягнення власних інтересів.

Шануючи пам’ять мільйонів загиблих і тих, хто боровся і вижив в умовах сталінського Голодомору, Інститут історії України НАН України, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору та партнери анонсують проведення публічних наукових дебатів для обговорення двох важливих тем:

– Оцінка демографічних втрат України внаслідок Голодомору: сфера науки чи ідеології?

– Як осмислення минулого може допомогти визначенню майбуття?

На дебати за першою темою виносяться питання:

– Визначення демографічних втрат як наукова проблема.

– Рівень правдивості української демографічної статистики 1920–1930-х років.

– Дефініція демографічних втрат та методи їх обчислення.

– Достовірність демографічних прогнозів 1920–1930 років і можливість їхнього використання при визначенні втрат.

– Втрати внаслідок Голодомору у 7 мільйонів і більше: чи реальні ці цифри?

На дебати за другою темою виносяться питання:

– Голодомор у оцінках Рафаїла Лемкіна та у контексті міжнародного права. Що Україні слід зробити для визнання світом Голодомору геноцидом?

– Наскільки добре сучасна західна спільнота обізнана про Голодомор? Роль публічних інтелектуалів в поширенні інформації про Україну та її минуле. Книга лауреатки Пулітцерівської премії Енн Епплбом «Червоний голод: війна Сталіна проти України», 2017.

– Чи потребує змін культура пам’яті про голод-геноцид в Україні: Pro et Contra.

Сьогодні, 13 вересня, від 13-ї години в  Інституті демографії НАН України почались наукові дебати.

Організатори:  Інститут історії України НАН України, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), за сприяння Українського інституту національної пам’яті, Науково-освітнього консорціуму з вивчення Голодомору (HREC) при Канадському інституті українських студій, Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа