Парламент заборонив ввезення в Україну книг антиукраїнського змісту

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (№5114).

За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, Вікторія Сюмар, презентуючи законопроект з парламентської трибуни, заявила, що до цих пір на українських ринках та у магазинах «можна побачити надзвичайно багато книжок, в яких прославляється російська імперія, які не просто пропагують державу-агресора, а нав’язують нам її ідеологію».

За її словами, станом на сьогодні розповсюдження подібних книжок в Україні «жодним чином не обмежується», тому законодавче врегулювання цього питання є дуже важливим та актуальним.

Вона повідомила, що законом передбачено створення експертної ради при Міністерстві культури України, до якої ввійдуть визнані експерти і автори, які будуть аналізувати всі тиражі друкованої продукції, які заходять з держави-агресора.

«І якщо там (в книжках. – Ред.) буде міститися популяризація держави-агресора, її органів влади, якщо там автори або хтось, хто виробляв ці книжки, є тими, хто підтримував окупацію України, то, звісно, такі тиражі не будуть допускатися на територію нашої держави», – наголосила Вікторія Сюмар.

При цьому Сюмар нагадала, що раніше заборона антиукраїнського медіапродукту з держави-агресора вже принесла свої позитивні результати, а саме: значне стимулювання внутрішнього медіа виробництва, зокрема почали більше знімати українських фільмів та серіалів.

«В даному випадку ми очікуємо, що це дуже серйозно стимулюватиме український ринок друкованої продукції», – наголосила народний депутат.

Як повідомила Вікторія Сюмар, законом передбачено три місяці перехідного періоду для його застосування та впровадження відповідних процедур.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань, В’ячеслав Кириленко повідомив, що цей законопроект, у першу чергу, «захищатиме український книжковий ринок, відсікаючи усю путінську пропагандистську літературу».

Крім того, за його словами, цей закон має тимчасову дію, і «у разі нормалізації стосунків з Російською Федерацією і відновлення територіальної цілісності України, можливо, необхідність у ньому відпаде».

«Надання дозволів (на ввіз книжок. – Ред.) буде відбуватися швидко і демократично. Експертна Рада буде мати лише 10 днів на надання дозволу, який видаватиметься суб’єктам підприємницької діяльності безоплатно», – наголосив В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр-міністр зауважив, що цей закон стосуватиметься виключно книжок, які мають відношення до держави-агресора, і не стосуватиметься російськомовних книг, які видаються в Україні.

Received: from mail.nfront.com.ua [95.67.123.236]; Thu, 8 Dec 2016 14:16:26 +0200

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа