Одеська міськрада втретє відмовилась визнавати Росію аґресором

У середу, 16 грудня 2015 року, під головуванням мера міста Геннадія Труханова відбулася III сесія Одеської міської ради VII скликання. Із самого початку засідання каменем спотикання став порядок денний, з переліку якого казна чому раптом зник пункт під номером 5.1, хоч напередодні він був на офіційному сайті міськради.

«Ми, депутати фракції партії «Самопоміч» у міськраді, вирішили не голосувати за порядок денний сесії, в якому числилось 70 питань, але на порушення регламенту з переліку сьогодні несподівано «випало» питання про підтримку міськрадою рішення Верховної Ради України про визнання Росії державою-агресором», – заявила депутат фракції Ганна Позднякова.

Однак це не завадило депутатській більшості, яку складають недавні регіонали, втретє за півроку відмовитися підтримати рішення парламенту України про визнання Росії державою-агресором. Присутні в залі представники Євромайдану були вкрай обурені «зникненням» з порядку денного цього питання. С криками «Ганьба!» і звинуваченнями у крадійстві та аферизмі, вони покинули залу після того, як міський голова Геннадій Труханов пригрозив, що наступного разу не допустить присутності громадських активістів на сесіях.

А відомого активіста, отамана одеської громадської організації «Чорноморське Гайдамацьке З’єднання» Сергія Гуцалюка вже й цього разу не пустили на сесію. «Вони, Труханов й інші путінські підстилки, думають, що, не пустивши мене на сесію міськради вони себе убезпечили від громадської ганьби і обструкції. Вони вважають, що я особисто є для них загрозою. Помиляються, таких як я в Одесі багато. І таймер, який відлічує кінець цим тіням і відрижкам минулого уже запущено», – заявив євромайданівець.

Досить плутано і туманно мер Одеси Геннадій Труханов прокоментував зняття з порядку денного питання про визнання Росії країною-агресором: «Це дуже важливе питання для Одеси, в якій мир і відносний спокій вдається зберігати. Дане питання випливає вже не вперше, але постійно якось несподівано, а такі питання необхідно приймати обдумано і зважено. У комісій не було можливості обговорити даний проект, щоб зрозуміти у якому вигляді його необхідно винести».

Побоюючись громадського спротиву, Труханов навіть вжив запобіжні заходи. Блогер Олег Михайлик ще зранку повідомив: «Контрреволюція! Під приміщення міськради пригнали автозаки Національної гвардії України. Вони стоять на Ланжеронівській, а нацгвардійці контролюють Думську площу і охороняють приміщення міськради. Активісти побоюються, що влада збирається застосувати силу проти громадськості».

У цей час перед мерією активісти влаштували мітинг, в якому взяли участь 50 євромайданівців. Вони прийшли, щоб проконтролювати, чи прийме нарешті міськрада рішення про визнання Росії агресором. Дізнавшись, що такого питання вже немає навіть у порядку денному, мітингувальники назвали п’ятою колоною депутатів міськради, яка фактично висловила солідарність із зовнішньою політикою Кремля. На їхню думку, депутати третій раз поспіль провалили тест на патріотизм і потисли криваву руку путінських агресорів.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа