Нова російська мотострілецька дивізія стане на кордоні з Україною

crimrusflagВ Южному військовому окрузі (ЮВО) Росії в 2020 р належить створити мотострілецьку дивізію і дві бригади ракетних військ і артилерії, заявив 20 березня на колегії Міноборони РФ міністр Сергій Шойгу. Він нагадав, що напередодні “75-ї річниці перемоги російської зброї” у ЮВО завершено відтворення “легендарної” 150-ї гвардійської мотострілецької дивізії (її штурмовий прапор був піднятий над рейхстагом Михайлом Єгоровим і Мелітоном Кантарією, кажуть росіяни, насправді прапор над Рейхстагом повісив українець Олексій Берест. Цей факт згодом намагалася приховати радянська історія, а зараз не визнає російська); в 1946 р дивізія була розформована, в травні 2016 р Міноборони прийняло рішення про її відтворення).

ЮВО нова дивізія також буде розгортатись на базі 19-ї окремої мотострілецької бригади зі штабом у Владикавказі, а з двох нових бригад одна буде ракетною з оперативно-тактичними комплексами «Іскандер», а інша – артилерійською. Після 2014 року на південно-західному напрямку (від Москви) було розгорнуто три нових мотострілецьких дивізії – 144-а в Брянській, 3-тя в Білгородській і 150-я в Ростовській області, а в Чеченії була відтворена 42-а гвардійська мотострілецька дивізія.

У вересні на території округу під керівництвом начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова відбудеться стратегічне командно-штабне навчання «Кавказ-2020», участь в якому візьмуть в тому числі з’єднання Чорноморського флоту. Загалом за останні п’ять років в ЮВО пройшло більше 3000 командно-штабних і тактичних навчань.
Зараз командування ЮВО на чолі з Олександром Дворніков
им активно впроваджує напрацювання, викликані досвідом воєн в Сирії та Україні, наприклад, з грудня 2018 року в кожному мотострілецькому батальйоні округу створена аеромобільна група, на озброєнні якої є легкі автомобілі — баґґі, протитанкові гранатомети, автоматичні гранатомети «Пламя» і т. д., чого поки немає  в жодному іншому військовому окрузі. Але російське керівництво вважає, що необхідно прискорювати переозброєння: в тій же 150-й дивізії на озброєнні стоять старі танки Т-72Б і в умовах стратегічної важливості для Москви південно-західного напрямку їх будуть замінювати на більш життєздатні у війні зразки.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа