Мер Якутська виступила на підтримку антипутінського шамана

yakutia

Мер Якутська заявила, що справа стосовно шамана Олександра Ґабишева може стати небезпечною практикою, коли будь-яку людину можуть направити на примусове лікування. Свою думку з приводу сьогоднішнього розгляду «справи шамана» Сардана Авксентьєва висловила в соціальних мережах.

«Як і багато хто, сьогодні я з цікавістю чекаю рішення суду за позовом Якутського психоневрологічного диспансеру про недобровільну госпіталізацію Олександра Ґабишева. Неважливо, шаман він, чи ні, це не мені вирішувати, та й в міському співтоваристві ставлення до цього різне. Але абсолютній більшості з нас не подобається вибіркова каральність щодо однієї людини з нещасливою долею. Киһи аһынар [шкода людини]», – прокоментувала Сардана Авксентьєва.

При цьому мер Якутська відзначила дуже небезпечну практику, яка може відродитися в якутському правосудді.

«На мій погляд, сьогодні в якутському правосудді може відродитися практика, коли з формулюванням «переоцінка особистості» будь-якуї людину можуть направити на примусове лікування. Кожен з нас, впевнена, знає пару-трійку таких в місті», – заявила Авксентьєва.

При цьому Авксентьєва зазначила, що як мер міста я не має прав і повноважень втручатися в діяльність закладів охорони здоров’я, поліції або судів.

«Думаю, суддя сьогодні перебуває під колосальним емоційним тиском. Давайте дамо йому можливість зробити свою роботу спокійно, по закону і по совісті. Надія є. При вступі на посаду я приносила присягу: «охороняти права і свободи людини і громадянина». І я пам’ятаю про це», – підсумувала звернення Сардана Авксентьєва.

Раніше повідомлялося, що клопотання про примусову госпіталізацію шамана Олександра Ґабишева розглянуть сьогодні Якутським міським судом. Засідання суду відбудеться у виїзному порядку в Якутській психоневрологічному диспансері, де зараз перебуває Ґабишев.
Адвокат Ольга Тимофєєва пояснила, що Габишев отримував медикаментозне лікування, але в даний момент воно скасовано до рішення суду про примусову госпіталізацію. Позов про примусову госпіталізацію подало керівництво Якутського психоневрологічного диспансеру. Основний аргумент для такого заходу заснований на тому, що нібито
Ґабишев становить небезпеку для оточуючих.

У свою чергу Ольга Тимофєєва подала позов до суду про визнання незаконною примусову госпіталізацію Ґабишева. Розгляд позову призначено на середу, 3 червня.

Шаман Олександр Ґабишев отримав всеросійську славу, вирушивши у піший похід до Кремля, виганяти злих духів з Путіна ( або ж самого Путіна з Кремля, якщо з духами нічого не вийде). Однак був заарештований бурятськими шахтарями (які якраз повернулися з Донбасу) і примусово доправлений в Якутськ.

Джерело: Якутія.інфо

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа