Литва надала 40 стипендій українським студентам

ua-lith

Під час прес-конференції в УНІАН уповноважений міністр Литви в Україні Гвідас Керушаускас і представник Фонду підтримки освітнього обміну Литви Жанна Орлова представили програми навчання та державні стипендії для українських студентів і викладачів.

У рамках співпраці між Литвою і Україною в сфері освіти і науки, вже четвертий рік поспіль українські студенти мають можливість отримати державні стипендії Литви для програм магістратури, які покривають витрати на навчання і проживання в Литві. Із 70 державних стипендій, які надала Литва в цьому році, 40 дістануться українцям.

Державні стипендії для українців становлять від 380-570 євро в місяць, а стипендіати звільняються від оплати за навчання. Студенти можуть орендувати квартиру або проживати в гуртожитку, що коштуватиме від 50 до 100 євро в місяць. Витрати, включаючи оренду житла, складатимуть близько 350 євро на місяць.

Існують також державні стипендії для студентів, викладачів і дослідників на програми часткового навчання за програмами литовської філології. Таке навчання триває один семестр (до 5 місяців) або два семестри (до 10).

Можливі також літні одномісячні курси вивчення литовської мови і культури. Стипендіати таких програм отримують близько 570 євро на місяць і звільняються від плати за навчання. Онлайн-заявка на літні курси приймається і розглядається безпосередньо університетами. Терміни подачі заяв – до 2 травня 2017 року.

Першим кроком до вступу є оцінка та визнання вже отриманої освіти студента. Якщо людина отримала освіту за кордоном і має намір вступати до вищих навчальних закладів в Литві, їй потрібно звернутися в Центр оцінки якості освіти для оцінки та академічного визнання отриманої освіти.

Необхідні для вступу документи потрібно перекласти литовською або англійською мовою. Всі документи можна подати онлайн. Також для вступу потрібно здати іспит TOEFL або IELTS. Рекомендований рівень англійської мови для вступу – В2 або вище.

У Литві також функціонує Міжнародний офіс для адаптації іноземних студентів і допомоги їм. Викладання на бакалавріаті, магістратурі та докторантурі окрім литовської мови проходить англійською (405 програм) і російською (63 програми) мовами. За бажанням українські студенти можуть отримати стипендію на окремі літні курси, пройти навчання за програмою литовської філології або вивчити мову самостійно і перейти на програму навчання литовською мовою.

З 2-го курсу і не більше 20 годин на тиждень молодь може поєднувати навчання з роботою. Також українці можуть залишитися працювати в Литві. Особливо актуальними на зустрічі назвали спеціалістів ІТ-сфери, інженерів та інших представників технічних професій.

Студент литовського університету отримує шенгенську візу, яка дозволяє вільно подорожувати країнами Шенгенської зони. Литва підтримує програми обміну та стажування, включаючи Erasmus +. За результатами конкурсів 2015-2016 років, 25 литовських вишів отримали фінансування для співпраці з 13 українськими університетами. Завдяки цьому фінансуються близько 63 учасники мобільності. Загальний бюджет для співпраці з Україною – 96 354 євро.

Онлайн-заявку на вступ до магістратури необхідно подати до 10 травня 2017 року на сайті www.scholarships.lt. Претенденти на стипендію повинні обрати університет у Литві, вступити на обрану ними магістерську програму (спільні програми не беруть участь), отримати письмове підтвердження вишу про прийом на навчання. Українські студенти можуть вступити на магістратуру в литовський університет після отримання ступеня бакалавра в Україні.

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа