КВУ встановив: більшість заяв Ляшка не відповідають дійсності

інфографіка_Ляшко

Лідер Радикальної партії, народний депутат України Олег Ляшко оперує здебільшого маніпулятивною інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останнє інтервю політика на телеканалі «NewsOne» 24 липня під час програми «Великий вечір».

Для аналізу експерти відібрали декілька фактів, на які спирався Олег Ляшко під час своїх виступів. З пяти проаналізованих заяв політика одна була неправдивою, дві маніпулятивними, одна виявилась перебільшенням і ще одна – правдою.

«Виступ О.Ляшка насичений фактами, політик багато разів посилався на статистичні данні. Проти, як показав аналіз заяв, вони зазвичай були неточними, або ж лідер РПЛ маніпулював ними», – прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Артура Герасимова, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна та Андрія Садового.

Заява

Факт

1

Забрали у незрячих право пільгового проїзду, тобто зараз вони позбавлені пільгового проїзду і мають платити за проїзд .

Маніпуляція

Восени Кабмін прийняв постанову, згідно з якою пенсіонери і люди з інвалідністю з літа отримуватимуть грошову компенсацію замість безкоштовного проїзду за пільговими посвідченнями. Місцева влада може ухвалити рішення не проводити монетизацію пільг і залишити фінансування пільг в колишньому вигляді – в безготівковому

2

У Нідерландах 40 млн євро витратили на облаштування всієї інфраструктури для незрячих людей

Маніпуляція

У Нідерландах облаштували під потреби людей із проблемами зору залізничні станції. На це витратили 4 роки і 30 млн євро.

3

ЄС вводить 25% мита на нашу металургійну продукцію

Правда

Дійсно митні обмеження ЄС запрацювали 19 липня 2018 року.

4

От бачите, прем’єр-міністр каже (під час телефонного включення), що проблем із виплатою пенсій немає. Неправда

Під час телефонного включення на телеканалі «NewsOne» Володимир Гройсман заявив, що на момент ефіру він не володів інформацією щодо затримок виплат, і пообіцяв розібратися у цьому питанні.

5

Менше двох мільйонів корів сьогодні. Перебільшення

Як повідомляє Державна служба статистики України, станом на 1 червня 2018 року кількість корів дійсно скоротилася, проте становить 2,04 млн голів.

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа