Культурні діячі хочуть зробити Кременчук містом порозуміння

23 липня о 15:30 в Кременчуці стартує новий інноваційний проект в сфері культури. У великій конференц-залі готелю «Кремінь» відбудеться інтеркультурна зустріч представників етнічних та релігійних спільнот міста, вимушених переселенців, представників органів місцевого самоврядування та громадськості.

Основна мета зустрічі: налагодження міжсекторних контактів та діалогу для подальшої взаємодії у напрямку руйнування негативних стереотипів між жителями міста Кременчука та інтеграції спільнот в процес прийняття рішень на місцевому рівні. Фасилітаторкою зустрічі виступить правозахисниця, журналістка та тренерка Ольга Веснянка (Київ).

Громадські активісти поклали чимало зусиль, щоб зробити Кременчук містом міжкультурного діалогу, але деякі проблеми в цій сфері ще залишаються. Як показали дослідження в рамках проекту «Інкубатор довіри», представники єврейської спільноти, мусульманської громади, внутрішньо переміщені особи викликають у суспільства негативні стереотипи. Цим групам потрібні додаткові інформаційні приводи, щоб пояснити свої цінності іншим мешканцям, що є особливо актуальним на тлі інформаційних провокацій у бік переселенців, негативних висловлювань на адресу мусульман, актів вандалізму на єврейських цвинтарях і пам’ятниках.

Зустріч є першим заходом в рамках проекту «Кампанія зміни громадської думки для руйнування негативних стереотипів та налагодження діалогів між жителями міста Кременчука», що реалізується громадською організацією «Культурний діалог» спільно з Літературним угрупуванням «СТАН» в рамках проекту Мережі Меншин Східного Партнерства, що діє за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні.

Під час зустрічі буде також презентовано Аналітичний звіт за результатами дослідження стереотипів по відношенню до внутрішньо переміщених осіб в Україні.

«Ми ставили собі за мету дослідити ставлення населення до вимушено переміщених осіб. Дослідницькі заходи відбулися у Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Кременчуці, Луцьку, Харкові, Чернігові, а також в Мелітополі та Ізмаїлі. За півроку нами було виявлено шість основних блоків стереотипів, руйнування яких є важливим кроком до налагодження діалогу та порозуміння в Україні. Моніторинг ЗМІ шести обласних центрів України та міста Кременчука також підтвердив, що упереджене ставлення до внутрішньо переміщених осіб формується також і ЗМІ» – зазначає культурний інноватор, координатор проекту «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України» Ярослав Мінікін.

Додаткова інформація:

Ольга Веснянка працює у темі прав національних меншин, протидії ксенофобії і дискримінації. Ольга є членкинею експертної ради Коаліції з протидії дискримінації, співкоординаторкою Кампанії проти сексизму в українській політиці і ЗМІ, викладає курс «Толерантність і недискримінація» для нової патрульної поліції.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа