Інститут масової інформації: Редакції безвідповідально відправляють журналістів в «гарячі точки»

Інститут масової інформації звертається до топ-менеджерів і власників ЗМІ і наголошує, що неприпустимо відправляти журналістів у зону бойових дій без відповідного захисного обладнання, без аптечок і елементарних знань про домедичну допомогу.

Як відомо, 27 лютого у Пісках (Донецька область) в наслідок мінометного обстрілу загинув фотокореспондент «Сегодня» Сергій Ніколаєв. За словами його колег, він був у бронежилеті, який фотокори різних редакцій купили разом, скинувшись грошима.

ІМІ звертає увагу, що журналіст, який виїжджає у «гарячу точку», має бути екіпірований бронежилетом не нижче 4го класу, каскою, аптечкою першої допомоги, у якій має бути як мінімум два джгутів (гумового джгута Есмарха або джгута САТ (Combat Application Tourniquet), та мати навички роботи з ними. Всі журналісти, які працюють в зоні АТО, повинні вміти:

– евакуйовувати пораненого з зони обстрілу;

– оцінити ознаки життя пораненого, забезпечити прохідність дихальних шляхів;

– надати допомогу при пораненні грудної порожнини (пневмотораксі);

– накласти джгут.

Кожен журналіст повинен мати індивідуальну аптечку, яка в будь який час доби та в будь-якому місці повинна бути закріплена на тілі журналіста.

«Дуже боляче це говорити, але якщо у журналіста Сергія Ніколаєва було поранення в руку і в ногу, то цілком імовірно, що його можна було врятувати. Жоден із тих, хто стояв навколо, в тому числі його колеги-журналістів, не мали при собі аптечки першої допомоги, судячи з відео. Бронежилет і каска — цього не достатньо для безпеки. Саме грамотно складена аптечка і вміння нею користуватися може врятувати людське життя вам, чи тим, хто поруч», — заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

«Слід зазначити три речі: по-перше, низький рівень знань і підготовки з домедичної допомоги журналістів. Дуже мало пам’ятати, чому вчили в школі і на автокурсах,  надягти бронік з підсумками і вважати себе “тактичним” парамедиком. По-друге, варто пам’ятати, що на полі бою застосовуються інші стандарти та алгоритми надання допомоги ніж ті, які діють в мирному житті – це особливі стандарти, що включають багато факторів; і по-третє, в такій ситуації потрібно надіятися тільки на себе і на членів своєї знімальної групи (команди), вони в першу чергу повинні знати, що робити і мати навички надання домедичної  допомоги», — зазначив Костянтин Бірюков, інструктор центру спеціальної підготовки та тренер ІМІ.

ІМІ також заявляє про тотальну безвідповідальність топ-менеджменту ЗМІ України, в тому числі провідних редакцій, щодо тих журналістів, яких вони відправляють у зону АТО.ЗМІ, журналісти яких постійно працюють на війні, несуть не лише моральну, а і юридичну відповідальність за життя і здоров’я своїх співробітників, і зобов’язані забезпечити журналіста всім необхідним обладнанням, і знаннями, які може врятувати його життя та убезпечити від травмувань, не кажучи про психологічну реабілітацію. Ситуація, яка склалася, є неприпустимою.

Зі свого боку, ІМІ заявляє готовність своїх експертів прийти до кожної редакції та поінформувати про БАЗОВІ правила безпеки, та надати, як мінімум список необхідного спорядження.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа