G7 і Україна: разом проти російської агресії

IMG_5131

Країни Великої Сімки обговорили ситуацію в Україні та протидію агресивним діям Росії у ході зустрічі міністрів закордонних справ, що розпочалася у Торонто 22 квітня. Українському питанню присвятили спеціальне засідання («outreach session»), що пройшло за участю міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

За інформацією Посольства України у Канаді, детально обговорено 2 блоки питань – безпека і підтримка реформ в Україні.

c392b9d2-cad0-4858-9e33-2757858baa31

«Україну бачать невід’ємною частиною вільного світу, спільного демократичного простору, – заявив міністр Клімкін за результатами переговорів. – Наші партнери з Великої Сімки атаку на Україну сприймають як атаку на весь вільний світ.»

У сфері безпеки Велика Сімка обговорила українські пропозиції щодо нових інструментів тиску на РФ, військову ситуацію на Донбасі, а також можливу миротворчу операцію на Сході України.

Міністри G7 також закликали Україну продовжувати розпочаті внутрішні зміни і обговорили, як ефективніше координувати допомогу у проведенні реформ.

Цього року Україна вперше бере участь у плановій щорічній зустрічі у форматі G7. Міністр Клімкін приєднався до заходу на запрошення Христі Фріланд – міністра закордонних справ Канади – держави, яка у 2018 головує у Великій Сімці.

f36b2e44-9814-420a-9651-716561583b5e

Це промовистий жест, – каже посол України у Канаді Андрій Шевченко. – Ми вдячні Канаді за відповідальне лідерство у протидії російській агресії і вдячні всім партнерам з G7 за одностайну і солідарну підтримку. Так роблять справжні друзі і далекоглядні партнери.”

G7 є неформальним об’єднанням економічно найрозвинутіших демократичних країн світу – США, Канади, Великобританії, Німеччини, Франції, Iталії та Японії. Традиційно у зустрічах G7 бере участь представник ЄС. Після анесії Криму за наполяганням Канади з групи вилучили Росію.

Цьогорічний саміт лідерів Великої Сімки пройде у червні у Шарлевуа (Квебек).

Джерело: zoriana.stsibanАТmfa.gov.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа