Два патрульні катери, подаровані Україні, цього місяця відправляться в Одесу

Два патрульних катери «Суми» та «Фастів» типу Island відправлять зі США в Україну до кінця цього місяця.

Patrulnyj-kater-Starobilsk-typu-Island

Про це повідомив в.о. помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Філіп Рікер.

Рікер зауважив, що під час візиту минулого тижня до Києва держсекретар Блінкен пообіцяв продовжувати двосторонню взаємодію США й України щодо посилення українських ВМС у Чорному морі.

У цьому зв’язку він нагадав, що наприкінці нинішнього місяця США відправлять в Україну два катери типу Island – на додаток до двох, які Україна вже отримала в 2019 році.

Ми продовжимо працювати з Україною у двосторонньому форматі, щоб зміцнити військово-морський потенціал у Чорному морі. І ми з нетерпінням чекаємо можливості передати Україні два патрульних катери класу Island, наскільки я розумію, пізніше цього місяця. На додаток до двох, які ми надали в листопаді 2019…,- заявив Рікер.

Наприкінці березня у США завершилась підготовка екіпажів двох патрульних катерів «Суми» та «Фастів» типу Island.

26 березня, у місті Балтимор, США відбулися урочистості з приводу закінчення 10-ти тижневого курсу допідготовки українських військових моряків щодо експлуатації патрульних катерів типу Island.

Командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа привітав успішне закінчення курсу допідготовки та зазначив, що пишається високою мотивацією українських військових моряків, проявленою під час підготовки.

– З 2014 року за сприяння американських партнерів проведено більше двохсот спільних заходів підготовки наших Військово-Морських Сил, системно здійснюється якісна консультативна і освітня допомога, підготовка екіпажів, курсантів, морської піхоти, – наголосив командувач українських ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Допідготовка екіпажів проводились саме на тих катерах типу “Айленд”, які невдовзі відправляться до України та разом з отриманими у 2019 році стануть на захист суверенітету та територіальної цілісності України з морського напрямку.

Це вже друга партія катерів, які США передадуть Україні в рамках допомоги у сфері безпеки та оборони.

До США для проведення 10-тижневого курсу підготовки майбутні екіпажі катерів Island прибули у січні 2021 року.

Джерело: Український мілітарний портал

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа