Чорногорія “засвітила” росіян, які купили чорногорське громадянство

montenedro-pass

Влада Чорногорії оприлюднила імена людей, які отримали громадянство країни в обмін на інвестиції. У документі в форматі PDF, опублікованому на сайті чорногорського уряду, міститься 166 схвалених заявок на отримання так званих “золотих паспортів”, більшість з одержувачів – вихідці з Росії.

У документі наводяться не всі особисті дані заявників – тільки ім’я, місце народження і попереднє громадянство, інші відомості, включаючи дату народження, не вказані або замазані. У той же час із опублікованих списків зрозуміло, що громадянство Чорногорії отримали також і члени сімей заявників.

Серед росіян, які отримали чорногорські “золоті паспорти”, є, зокрема, особи, у яких імена, прізвища та місце народження збігаються з відповідними даними колишнього глави Ростуризму Олега Сафонова, гендиректора найбільшого російського інтернет-сервісу для розміщення оголошень про продаж товарів і послуг “Avito” Володимира Правдивого, члена ради директорів металургійної компанії ТМК Олександра Ширяєва, партнера мільярдера Романа Абрамовича Андрія Городилова і колишнього глави банку” Лада-Кредит “Сергія Балаганського.

Чорногорська влада почала надавати громадянство в обмін на інвестиції в листопаді 2019 року, проте процес схвалення клопотань був припинений до літа 2020 року внаслідок пандемії коронавирусу COVID-19.

Для того щоб отримати “золотий паспорт”, іноземець повинен купити в Чорногорії нерухомість на суму від 250 000 євро або й від 450 000 євро, в залежності від регіону країни, а також зробити благодійний внесок у розмірі 100 000 євро.

На одержувачів “золотих паспортів” не поширюється діюча в Чорногорії заборона на подвійне громадянство.

Балканський оглядач

Джерело

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа