Без пакету законів які будуть ухвалені одночасно зі змінами до Конституції, судова реформа не буде ефективна

Так вважає група експертів “Реанімаційний пакет реформ”:

25 листопада Президент України вніс до Верховної Ради України Проект закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)” №3524 (далі – Проект). Цей Проект був розроблений Конституційною комісією. Національна рада реформ 9 листопада рекомендувала Президенту внести його на розгляд Верховної Ради, а Верховній Раді – розглянути цей проект у першому читанні протягом поточної сесії. Уже наступного пленарного тижня Верховна Рада може розпочати процедуру внесення змін до Конституції у частині реформи правосуддя. 

Проект містить багато позитивних змін та новел, зокрема створення і ліквідацію судів законом; вирішення питань кар’єри судді і звільнення Вищою радою правосуддя, яка більше, ніж на половину буде складатися із суддів, обраних суддями; запровадження безстрокового призначення суддів; запровадження оцінювання кожного судді на предмет компетентності, доброчесності, етичності поведінки, а також механізму участі судді у конкурсі або звільнення/переведення у разі ліквідації чи реорганізації суду, в якому він працює.

Проте мета реформи не буде досягнута лише внесенням змін до Конституції. Як і раніше, РПР наполягає на необхідності переходу до триланкової системи судів шляхом створення нового Верховного Суду і реорганізації апеляційних судів, а також оновлення суддівського корпусу шляхом призначення суддів на посади в цих судах за відкритими конкурсними процедурами.

РПР вважає, що без ухвалення пакету імплементаційних законів одночасно з конституційними змінами неможливо реалізувати ту судову реформу, яку очікує суспільство. Закони, зокрема, повинні передбачати втілення таких положень:

•        установлення чітких строків переходу до триланкової системи та реорганізації судів вищого рівня;

•        запровадження ефективних механізмів проведення оцінювання суддів і конкурсів та забезпечення участі громадськості у цих процедурах;

•        визначення прозорого для суспільства порядку добору суддів Конституційного Суду, а також конкурсного добору кандидатів на посаду Генерального прокурора.

Разом з тим, експерти РПР не погоджуються із необхідністю запровадження монополії адвокатури на представництво в судах у положеннях Конституції (за наявності передумов і розвинутої адвокатури це можна зробити і законом), а також відстроченням ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду на 3 роки.

Таким чином, РПР підтримує скерування Проекту для розгляду до КСУ. Остаточне схвалення Проекту можливе лише з одночасним прийняттям відповідного пакету імплементаційних законів, а також виключенням монополії адвокатури та пункту про відстрочення визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа