Анонс: перепоховання героїв УПА

Запрошуємо взяти участь у перепохованні надрайонного референта ОУН Михайла Мочурада, та члена ОУН Дмитра Онищака, які загинули в нерівному бою з російськими загарбниками та були поховані в СМТ Щирець.
Перепоховання відбудеться за участі голови Львівської обласної адміністрації Мирослава Мальського, та мера Львова Андрія Садового, о 09 годині 14 жовтня 2019 року, на «Марсовому» полі Личаківського кладовища у Львові біля стіни пам’яті воїнів УПА.

Правління ГО “Меморіал” їм. Василя Стуса.
Роман Гунда


мочурад фота
Михайло Мочурад народився в сім’ї Андрія Мочурада (шкільного робітника) та Катерини Мочурад, в селі Сороки. По закінченні школи отримав стипендії митрополита Шептицького на навчання у Львівській духовній семінарії.
Брав участь у громадському житті села. Організовував молодь для театральних вистав, вертепів. Після початку радянсько-німецької війни став вчителювати в Щирецькій школі, писав вірші. Виступав з промовою на захороненні жертв НКВД в Щирці у липні 1941 року. Згодом, перейшов на нелегальне становище, уникаючи переслідувань німецьких окупантів. Після повернення московських окупантів продовжував активну боротьбу в підпіллі. Вів боротьбу перебуваючи у надрайонному проводі ОУН Миколаївщини, навесні 1949 р., призначений референтом пропаганди ОУН Городоцького надрайону.
1 жовтня 1951 разом з бойовим побратимом, Дмитром Онищаком (Явором), був оточений загоном НКВД в одній з хат в селі Сороки і в останньому бою загинув смертю хоробрих.
Далі тіла відвезли в Щирець, де вночі закопали на березі озера.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа