Amnesty International – проти “донбаських законів”

Законопроект про ‘амністію’, який вступить в силу після підписання  Президентом, може позбавити жертв катувань права на справедливість та має бути змінений, заявила Amnesty International.

“Закон про амністію ризикує перетворитися з заходу, спрямованого на досягнення миру, у помилку, яка посіє недовіру до можливості влади України забезпечувати справедливість. Перед тим, як Президент Порошенко поставить свій підпис під цим законопроектом, він має переконатись, що катування включені до тяжких злочинів, на які амністія не розповсюджується”, – сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

“Українська влада має гарантувати, щоб всі причетні до катування людей на сході та порушень законів війни були притягнуті до відповідальності, а жертвам та їх сім’ям було надане повне відшкодування.

Спрямований на припинення конфлікту на сході країни, проект закону “про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей” був прийнятий парламентом 16 вересня 2014. Він пропонує звільнення від кримінальної відповідальності за злочини, які були вчинені учасниками збройних формувань починаючи з 22 лютого 2014, і перераховує ряд тяжких злочинів, на які амністія не розповсюджуватиметься. Однак затверджений парламентом законопроект не включає катування та інші види жорстокого поводження в цей список виключень.

Міжнародне право забороняє амністію або аналогічні заходи актів щодо дій, які були вчинені в контексті конфлікту та є злочинами відповідно до міжнародного права з прав людини або міжнародного гуманітарного права, і які перешкоджають виявленню істини, остаточному судовому визначення вини або невинності і повному відшкодуванню жертвам. Будь-хто обґрунтовано підозрюваний у скоєнні таких злочинів та їх керівники, які знали чи повинні були знати про вчинення порушень та не вжили всіх відповідних заходів в рамках своїх повноважень, мають бути притягнуті до судового розгляду, яке відповідає міжнародним стандартам.

Amnesty International наполегливо закликає президента Порошенка забезпечити, щоб перед тим, як проект закону буде підписаний, до нього було внесено поправки, які включали би катування та інші серйозні порушення прав людини і порушення міжнародного гуманітарного права в перелік злочинів, які не будуть охоплені амністією. Без таких змін законопроект буде лише заохочувати зловживання з обох сторін конфлікту, підтримувати  безкарність злочинців і відмовлятиме жертвам у справедливості.

Amnesty International зафіксувала численні випадки застосування катувань та інших видів жорстокого поводження до полонених з боку членів сепаратистських збройних формувань, а також проукраїнських сил в східній Україні. Організація неодноразово закликала українську владу провести оперативне, неупереджене та ретельне розслідування таких порушень та забезпечити, щоб винні були притягнуті до відповідальності відповідно до зобов’язань України в рамках міжнародного права.

Received: from [95.211.150.228]

Прес-служба Amnesty International в Україні

Tue, 23 Sep 2014 15:48:37 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа