Американці пропонують Україні організувати перевагу над ЧФ РФ

З власних джерел Українського мілітарного порталу стало відомо, що керівництво США направило через військового аташе посольства Сполучених Штатів Америки листа на адресу Міністерства оборони України щодо надання військово-технічної допомоги Збройним Силам України, в тому числі для Військово-морських Сил ЗС України.

У числі запропонованого розглядається питання щодо отримання фрегатів типу “Oliver Hazard Perry”, які знаходяться у розпорядженні ВМС США та можуть бути передані в рамках програми “Надлишкове майно” (Excess Defense Article).

Зазначені кораблі можуть значно підвищити обороноздатність ЗС України на Чорноморському та Азовському театрі військових дій.

Польський-фрегат-ORP-«Generał-Tadeusz-Kościuszko»-273

Наприкінці серпня 2018 року посол України у США на прес-конференції «Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства» розказав, що успіх у реалізації проекту з передачі патрульних катерів типу Island дозволить Україні закуповувати та отримувати у США більш сучасні озброєння.

“Якщо ми підемо по ньому успішно, то ми потім можемо розвиватися і по морському компоненту, і по окремим іншим видам озброєння”, – заявив Чалий.

У 2000-х роках на цих кораблях проходили стажування українські військові моряки та 25 березня 2009 року до Севастополя заходив фрегат цього типу – USS Klakring (FFG-42)

180625-N-KR702-0043 PEARL HARBOR (June 25, 2018) Royal Australian Navy guided-missile frigate HMAS Melbourne (FFG 05) arrives at Joint Base Pearl Harbor-Hickam in preparation for Rim of the Pacific (RIMPAC) exercise. Twenty-six nations, more than 45 ships and submarines, about 200 aircraft and 25,000 personnel are participating in RIMPAC from June 27 to Aug. 2 in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The world’s largest international maritime exercise, RIMPAC provides a unique training opportunity while fostering and sustaining cooperative relationships among participants critical to ensuring the safety of sea lanes and security of the world’s oceans. RIMPAC 2018 is the 26th exercise in the series that began in 1971. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Holly L. Herline)

Під час тодішнього перебування цього корабля у Севастополі вже була дискусія про передачу Україні фрегатів цього типу:

«українські Військово-морські сили і офіційні представники Військово-морських сил зверталися до США стосовно можливості передачі певних військових кораблів США ВМС України (раніше повідомлялося, що йдеться про два фрегати). Це спілкування, ця дискусія між українським Міністерством оборони і нашим Міністерством оборони триває, стосовно цього не ухвалено жодного рішення», – розказав тогочасний Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю Радіо Свобода

але зі зміною вищого керівництва держави переговори припинились.

Турецький-фрегат-TCG-Gaziantep-F-490

Фрегати типу “Oliver Hazard Perry” будувались впродовж 1975–2004 років. Загалом було побудовано 71 фрегатів на верфях у США, Іспанії, Австралії та Тайваню. Зараз окрім США перебувають на озброєнні флотів:

• Туреччини – 8 одиниць
• Тайваню – 8 одиниць
• Австралії – 6 одиниць
• Іспанії – 6 одиниць
• Єгипту – 4 одиниць
• Польщі – 2 одиниці
• Бахрейну – 1 фрегат
• Пакистан – 1 фрегат

Розроблялись як ракетні фрегати, що озброювались пусковими Mk 13 для зенітних керованих ракет SM-1MR та протикорабельними ракетами Harpoon. У зв’язку із зняттям з озброєння США ракет SM-1 у 2003 році ці пускові були демонтовані на фрегатах ВМФ США.

У решті озброєння цих фрегатів:

• 76-мм артилерійська установка OTO Melara
• 20-мм зенітна артилерійська установка Phalanx CIWS
• два торпедні апарати Mark 32 ASW (по три пускові для торпед)

Перші кораблі мали довжину корпусу 135 метрів, але подальші були подовжені на два метри, з метою збільшення габаритів ангара для розміщення крупніших гелікоптерів.

Технічні характеристики цих фрегатів:

Водотоннажність: 4200 тонн

Довжина: 135 метрів (FFG-7, FFG-9 — 27, FFG-30 — 31, FFG-34 — 35), 138,1 метрів

Ширина: 13,7 метрів

Осадка: 6,7 – 7,77 метрів

Швидкість: до 29 вузлів

Екіпаж: 219 осіб

Дальність плавання: до 5000 миль

Відмінності іноземних фрегатів

Австралія

Перші два австралійські фрегати типу Adelaide (місцева назва типу “Oliver Hazard Perry”) будувались за аналогічним проектом, проте чотири інші за модернізованим, що отримали вертикальні пускові установки Mk.41 для восьми зенітних ракет RIM-162 ESSM.

Зрештою у 2005 та 2008 році перші два фрегати були списані. Наразі Польща веде переговори з Австралією щодо купівлі до двох наявних на озброєнні фрегати австралійського виробництва.

Тайвань

Місцева назва типу “Oliver Hazard Perry” на Тайвані – «Cheng Kung», окрім базового озброєння вони отримали дві артилерійські установки калібром 40 мм Bofors 40mm/L70 guns та вісім пускових для протикорабельних ракет.

Тайванські-фрегати-ROCN-Yueh-Fei-PFG2-1106-та-ROCN-Tian-Dan-PFG2-1110

Іспанія

Окрім іншої системи електронного обладнання на кораблях також встановлена інша зенітно-артилерійська система замість Phalanx CIWS – Meroka

Туреччина

Впродовж 1997—2003 Туреччина отримала від США вісім фрегатів типу “Oliver Hazard Perry”, всі вони були модернізовані за програмою GENESIS. Що включає в себе встановлення новітньої радіолокаційної станції SMART-S, вертикальної пускової установки Mk.41 для зенітних ракет Evolved Sea Sparrow Missile.

Модернізації на всіх восьми кораблях були завершені впродовж 2007-2011 років та оновлені фрегати отримали місцеву класифікацію як G-class

Польща

На початку 2000-х років Польща отримала в рамках допомоги два ракетних фрегати цього типу із не демонтованим пусковою установкою Mk 13.

Наразі у Польщі йде обговорення про проведення модернізації двох наявних фрегатів та купівлю в Австралії аналогічних.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа