Активісти української громади у Лісабоні, провели мітинг перед церквою РПЦ у Лісабоні в знак протесту проти російської пропаганди

5(1)

Активісти української громади у Лісабоні, провели мітинг перед церквою РПЦ у Лісабоні в знак протесту публічних висловлювань митрополита Іларіона Алфеєва, який цього тижня, відвідуючи Португалію з офіційним візитом, заявив в інтерв’ю португальському католицькому радіо «Ренасенса», що в Україні йде «громадянська» війна і що Українська Греко-Католицька Церква проводить політику релігійної нетерпимості.
Учасники мітингу, з гаслом великими літерами «Російська православна церква – політична секта!», вирішили звернутися до Голови Римо-Католицької Церкви Португалії – дона Мануела Клемента з вимогою надання можливості публічного спростування московської пропаганди у радіо «Ренасенса».
6(1)
Попередньо, Посол України – пані Інна Огнівець, також направила ноту протесту у зв’язку з пропагандиськими висловлюваннями митрополита РПЦ.
7
——————————————
Кардиналу-патріарху Лісабону
дону Мануелу Клементу.
Ваше Високопреосвященство!
Як відомо, Католицька Церква, це совокупність партикулярних церков латинського обряду і католицьких Східних церков свого права в постійному сопричасті з Римським престолом.
Важкі звинувачуванння у бік однієї з церков є образою для всієї Католицької Церкви.
У цьому контексті, коментар митрополита Російської православної церкви Іларіона Алфеева щодо Української Греко-Католицької Церкви в інтерв’ю Радіо Ренасенса (що без сумніву має одну з найбільших слухацьких аудиторій у Португалї) кидає тінь релігійної нетерпимості, не тільки на українців, але й на всіх християн-католиків.
Зокрема, у своєму інтерв’ю, високий представник РПЦ назвав російську військову агресію проти України – «громадянською» війною, а Українську Греко-Католицьку Церкву такою, що проводить політику релігійної ворожнечі.
Така публічна заява, не тільки ображає наші національні і релігійні почуття. Таке висловлювання є частиною російської гібридної війни, що веде Російська федерація проти України, у якій РПЦ займає місце ідеологічного пропагандиста агресії до інших націй та релігій.
Більше того. Як після таких висловлювань португальці будуть сприймати українців, що проживають у Португалії? Як ставитися до греко-католиків у цій країні? Як до релігійних фанатиків-агресорів?
Ваше Високопреосвященство!
Кожна людина має право захистити своє ім’я. Свою національну та релігійну гідність.
Тому, просимо надати можливість, Послу України в Португалї і священникам Капеланії Української Греко-Католицької Церкви в Португалії виступити у радіо Ренасенса для висловлення позиції України і української громади в Португалії.
З повагою, голова Спілки українців у Португалї, Павло Садоха.
8
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа