2 етап конкурсу на посаду Директора департаменту люстрації: неконкретні запитання комісії та кандидат проти люстрації

18 січня, відбувся другий етап конкурсу на посаду директора Департаменту люстрації. Останній етап – співбесіду з кандидатами – перенесено на п’ятницю, 20 січня.

Вчора 7 кандидатів, що були допущені до другого етапу, мали виконати ситуаційні завдання по Закону “Про очищення влади”. Основна мета таких завдань – оцінити спроможності кандидатів використовувати свої знання, досвід під час виконання посадових обов’язків. Всього комісією було визначено 3 однакові для всіх завдання, але лише 1 з 3 завдань можна віднести до категорії «практичний кейс».

Завдання:

1.       Мета очищення влади – люстрації – та її основні принципи.
2.       Правове врегулювання люстраційного процесу, причини та механізми його здійснення. Наслідки проведення очищення влади.
3.       Особа обіймала посаду першого заступника Міністра внутрішніх справ України в період з 15 червня 2011 по 23 жовтня 2012 року на час набрання чинності Закону України «Про очищення влади» зазначена особо обіймала посаду директора державного підприємства, яке знаходиться у сфері управління Міністерства освіти і науки України. Чи застосовуються до такої особи заборони передбачені частиною 3 та 4 Статті першої Закону. В разі застосування за якими саме критеріями? Впродовж якого часу зазначена особа мала бути звільнена з посади.

«2 із 3 передбачених питань широкі і не прикладні. Друге питання неконкретне, що створює підстави для дуже суб’єктивної оцінки претендентів. Не зрозуміло яку відповідь мають дати кандидати про правові акти регулювання люстраційного процесу, оскільки юридичного визначення, що таке люстраційний процес не існує. Це законодавчий люстраційний процес? Це судовий люстраційний процес? Чи це все таки порядок проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених Законом України «Про очищення влади»? – наголосила Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік.

Також вчора 6 з 7 кандидатів надали згоду на оприлюднення своїх декларацій та інформації, що міститься в особових картках. Згоду на оприлюднення не дала лише Ганна Самойленко – адвокат, яка публічно стверджувала, що в Україні люстрація порушує права людини. Також Ганна Самойленко очолює організацію «Національна правова палата», головою якою раніше був люстрований Володимир Гошовський.

Нагадаємо, що 17 січня, відбувся перший етап конкурсу на посаду директора Департаменту люстрації. До тестування було допущено 10 осіб, проте один з кандидатів на конкурс не з’явився. Найбільшу кількість балів набрали Олександра Чіковані (39 балів) та Назар Крупчак (38 балів).

Пряму трансляцію дивіться на сторінці Громадського люстраційного комітету.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа