Фотолітопис з нагоди 75-річчя створення УПА «Українська Повстанська Армія 1942–1954»

23 січня 2018 у Києві, у агенції УКРІНФОРМ відбулася презентація фотолітопису з нагоди 75-річчя створення УПА «Українська Повстанська Армія 1942–1954».
Меморіал Всеукраїнська правозахисна організація Меморіал імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, Благодійний фонд «Літопис УПА» імені Володимира Макара, та Національна світлинотека Українська Мить видали фотоальбом присвячений історії Української Повстанської Армії. Авторами ідеї та керівниками проекту виступили Степан Кубів, Олександр Святоцький, Ruslan Stefanchuk , Микола Стефанчук (Mykola Stefanchuk) та Роман Грицьків.

Фотолітопис складається з дев’яти розділів. Передмову до видання написав сотенний УПА Мирослав Симчич «Кривоніс», а післямову – голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» Степан Кубів. Фотоальбом висвітлює передумови та основні етапи діяльності ОУН і УПА, боротьбу проти нацистських та комуністичних окупантів. Також в ній окремо представлено героїчну роль жіноцтва у визвольній боротьбі, повстанський побут та символіку УПА. На особливу увагу заслуговують розділи присвячені визначним постатям та ветеранам визвольного руху.
Цей проект об’єднав досвід більш, як півстолітніх досліджень на тему УПА. Узагальнивши та підсумувавши історичні праці та джерела, автори за допомогою фотоматеріалів представили цілісне бачення і масштаб Українського визвольного руху.
Видання дозволить кожному доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Фотоальбом спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини.
Презентували видання перший заступник голови Правління Меморіалу Богдан Моркляник, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Патриляк (Ivan Patrylak), історик і громадський діяч Микола Посівнич (Posivnych Mykola), керівник Мистецького Фонду імені Короля Данила Роман Грицьків та заступник директора Національної світлинотеки “Українська мить” Danylo Tsvok (Данило Цьвок).
Також, користуючись нагодою, нащадками видатних учасників визвольного руху, зокрема сину останнього комадира УПА Василя Кука, було передано копії нагород, якими їх батьків було нагороджено рішенням командування УПА, але які вони в силу обставин тоді не отримали.
Володимир Шевчук Юрій Баланюк Василь Шендеровський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа