Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.12.2023

sanctions-18

1. Санкції США зірвали запуск найбільшого заводу СПГ російського “Новатека”.
– Найбільший у рф виробник зрідженого природного газу «Новатек» про форс-мажор щодо майбутніх поставок ЗПГ із проекту «Арктик СПГ-2».
– Повідомлення про збій постачання отримали іспанська Repsol та китайські Shenergy Group та Zheijang Energy.
– Воно надійшло після того, як у листопаді США ввели санкції проти проекту «Арктик СПГ 2», дозволивши завершити окремі операції з відчуження, передачі боргу та активів компанії до 31 січня 2024 року.
2. Росія витратила понад 12 мільярдів доларів державних субсидій і позик, щоб зберегти свій авіаційний сектор після того, як західні санкції через вторгнення москви в Україну припинили постачання ключових запчастин і послуги з технічного обслуговування.
– Західні виробники літаків Airbus і Boeing припинили поставки послуг і запасних частин у березні 2022 року та припинили регулярне технічне обслуговування для основного перевізника “Аерофлот” та інших російських авіакомпаній.
– Відтоді росія витратила 1,09 трильйона рублів (12,07 мільярда доларів) на підтримку галузі цивільної авіації, включаючи виробництво літаків і фінансову допомогу авіакомпаніям, свідчать підрахунки Reuters на основі даних Міністерства фінансів і Рахункової палати, яка контролює виконання бюджету.
– На думку експертів, ці інвестиції в кращому випадку дозволять флоту літати, але сумніваються, що літаки найближчим часом повернуться на західні ринки, навіть якщо війна в Україні закінчиться.
3. путін “націоналізував” найбільшого автодилера росії.
– Президент рф своїм указом передав в управління Росімущества акції одного з найбільших автодилерів росії “Рольф”, 100% якого належить кіпрській Delance Ltd.
4. Росія провалила плани експорту електроенергії в Китай через розруху в енергомережах.
– Стан електромереж і постійні аварії не дозволили росії виконати плани поставок електроенергії в Китай.
– За 11 місяців 2023 року росія експортувала до Китаю електроенергію в обсязі майже 3,16 млрд кВт-год.
– Це на 26,6% менше, ніж у 2022 році.
– Серед причин зменшення поставок називають високу аварійність ТЕС на Далекому Сході на тлі зростання внутрішнього попиту.
5. Торгівля між росією та Китаєм перевищила 200 млрд $ за 11 місяців 2023 року.
– Китайський експорт до рф настільки сильний, що цього літа китайські будівельники побудували склади та 20-поверхові офісні вежі на кордоні.
– Епіцентром цих продажів стало прикордонне місто Хейхе.
– Європейські санкції змусили росію перейти на китайський ринок для закупівлі всього – від автомобілів до комп’ютерних мікросхем.
– рф продавала нафту та природний газ Китаю з великими знижками.
– Продовольчих товарів з рф у китайських супермаркетах стало набагато більше.
– Війна росії в Україні отримала позитивний імідж від Китаю. Державні ЗМІ постійно поширюють російську пропаганду в Китаї та по всьому світу.
– російська культура просочилася у китайську і самі китайці почали фотографуватися у національному російському вбранні.
6. У США конгресмени запропонували замінити нафтову стелю санкціями проти всього енергосектору рф.
– Цінова стеля для російської нафти виявилася неефективною, тому санкційну політику на цьому напрямі треба міняти.
– У листі раднику з національної безпеки Білого дому Джону Кірбі конгресмени пропонують замінити стелю на «повномасштабний санкційний режим щодо енергетичного сектора рф, націлений на підрив її доходів від енергоресурсів, зокрема продажу нафти».
– На думку конгресменів, Міністерство фінансів має припинити видачу дозволів на проведення операцій з російськими банками, які перебувають під санкціями, для розрахунків з операцій продажу нафти і газу.
– Необхідно запровадити додаткові санкції не тільки у відношенні до фінансових інститутів рф, а й компаній третіх країн, що купують її нафту.
7. США погрожують відключати банки від своєї фінансової системи за порушення санкцій проти рф у сфері військової промисловості.
– Адміністрація президента США повідомить про нові правила американські та європейські банки, щоб вони передали всю інформацію своїм банкам-кореспондентам.
– Влада Сполучених Штатів намагається визначити товари, які мають ключове значення для здатності росії створювати зброю.
– Обмеження у фінансовій сфері дозволяють знайти ці товари та обмежити їх постачання до країни.
8. Китайські державні нафтогазові компанії China National Petroleum Corp (CNPC) та Cnooc Ltd. готуються попросити США зняти санкції щодо нового російського заводу щодо експорту зрідженого природного газу.
– Так у Китаї прагнуть запобігти перебоям у постачанні палива.
– Китайські судна можуть потрапити під санкції США, якщо вони транспортуватимуть паливо з «Арктік СПГ-2» компанії НОВАТЕК.
– Cnooc і CNPC зокрема закуповують ЗПГ у США і не хочуть ставити під загрозу постачання з американських проектів.
– Прохання зняти санкції буде рідкістю для Китаю, який найчастіше знаходить способи обійти обмеження, зазначає Bloomberg.
– Це пов’язано з тим, що судна ЗПГ призначені для перевезення палива з великих об’єктів, через що приховати їхнє переміщення «практично неможливо».
9. Швейцарія приєдналася до 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу, повідомляється на сайті Федеральної ради країни.
– Як йдеться у повідомленні, швейцарське міністерство економіки 21 грудня «в рамках своєї компетенції» запровадило санкції щодо 61 фізичної особи та 86 юросіб.

 

Володимир Омелян

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа