Не соромно перед темношкірим американцем?

20200430okechukwu3

Йосиф Сірка

Йдеться про 23 річного американського студента медицини в Івано-Франківську Джуда Окейчукву, знаного в інстаґрамі Юрія з Коломиї. Цей, темношкірий студент із США, протягом шести років не тільки вивчив українську, але й став лікарем. На запитання: За який час опанував мову? Джуда відповів, що: „На те, щоби розуміти людей і відповідати їм, я витратив чотири-п’ять місяців. Спілкувався з україномовними друзями, вчився на підготовчому відділенні університету.”

Отже, чужинець зумів за пів року вивчити українську, а у ВР України досі сидять неуки, які не тільки вже десятки років живуть на українському хлібі, а мову ніяк „проковтнуть” не можуть. На сторінках цього видання, ми вже не раз вказували на чужинців: японців, китайців, хорватів, великобританців та багатьох інших, які були здатні навіть самотужки вивчити українську, бо вона подобалася їм. Серед перших американців був і видатний дослідник Голодомору Джеймс Мейс, за походженням з американських індіян.

Поява про Джуду-Юрка з Коломиї в часі, коли в Україні промосковські сили вирішили, що можуть повернути історію в минуле – до московської імперії, є дуже актуальною і важливою. Актуальною, оскільки саме зараз, мов по команді, декотрі „слуги,, з пропрезидентської партії вирішили, що колесо утвердження державної української можна хоч припинити, якщо не повернути назад.

Дуже шкода, що не тільки рядові депутати (Бужанський), але й голова ВР Разумков, голова партії СН Корнієнко не зрозуміли значення для незалежності державної мови на всіх ділянках і зокрема в освіті. Вони, просто, не хочуть бачити анексованого Криму і окупованого та знищеного Донбасу тільки тому, що Путін використав свою доктрину про співвітчизників, ознакою яких послужила йому перевзята доктрина Гітлера, коли він анексував Австрію та Судети.

На жаль, пан Разумков, на пресконференції вдався до демаґоґії : “Впевнений, що Рада і депутати повинні чути не голос вулиці, а голос народу. Якщо ми говоримо про те, що депутати мають орієнтуватися на інтереси всіх українських громадян – це 100%.» По-перше, на вулиці ніколи не виходить увесь народ, а ті що виходять, є активна частина цілого народу. По-друге, як хоче голова Ради інтереси «усіх» громадян вирішити саме російськими школами?

І далі: «Будь-які закони повинні працювати на користь всього українського суспільства – стосується це культури, мови, оборони чи соцзахисту». Оце вірно і «українське суспільство» може розвиватися тільки в незалежній Україні з українською мовою у всіх школах. Російські школи в Україні залишаться причиною дня путінської доктрини: «там де російська мова, там закінчується кордон Росії». Це лише підтверджує слова академіка і Героя України Юхновського, які він проголосив у ВР України: «хто проти української мови, той державний злочинець»!

І не слід шукати родзинки у г..ні, вигадуючи нові закони, коли брутальний фашистський ворог накопичує війська та військову техніку на кордоні з Україною, певно, не для її захисту. І не вигадуйте термін «русскоязичное населеніє», бо це принизливо так говорити про людей, предків та родичів яких імперські режими позбавили мови. Так, мову їм накинули іншу, але це не змінило їхнього славного українського роду. То хоч не торкайте дітей, нехай мають змогу відчути себе повноцінними громадянами, а не іншомовним населенням. Прихильники і відверті аґітатори за імперію, зміною закону, хочуть продовжити почуття без роду, без честі і гордості, бо так легше маніпулювати безликим «населєнієм».

Війна Росії проти Україна вже багатьом російськомовним відкрила очі і «прочистила» вуха, вони знають, що їм забрали мову, але Україну вони не дали забрати. Багато з них полягло за Незалежну і вони гинули (і досі гинуть) від куль російськомовних, що було брутальним свідченням того, що вони не «мовних співвітчизників» рятували, але імперські намірі показували – захопити територію. А це підтвердив вже обнулений президент Путін, який вважає, що українська земля належить московї, бо на ній стояв колись московськсий чобіт.

Щоб переконатись, як творили імперські – царські і комуністичні власті «населєніє», то радимо прочитати у fb лист Tim Zlatkin, який також долучений до статті на Радіо Свобода „Оксана Забужко про українську мову і російські танки” (16.7.20). https://www.radiosvoboda.org/a/30729401.html

Торонто, 22.7.20 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа