Locke і Гончарук

Можна Гончарука вивезти з Жмеринки, але не вивезти Жмеринку з Гончарука. Про місце народження екс-прем’єра я згадав у зв’язку із його політологічними перлами у вчорашній передачі «Перехресний допит» на 24 каналі.

Перший міністр парламентсько-президентської республіки каже:  «Ми з ним (Зеленським) з самого початку домовлялися, що якщо моя робота буде чимось його не влаштовувати, я буду готовий піти. Він попросив – я пішов». Що не влаштувало Зепрезидента,  Гончарук не знає («гадати не хочу») і пропонує сконцентруватися на майбутньому, де «всі ми в одному човні». Лишилось лише додати суто московське: «нє раскачівайтє лодку!».

Впевнений, що в МАУП студента Гончарука навчали теорії поділу влади. Він мав би знати, що автором цієї теорії вважають англійця Лока (хоча поділ влади застосовувався ще з античних часів) через те, що саме в його епоху – епоху абсолютизму – права особи опустилися до нульової позначки. (Неможливо порівняти права римського плебея та «права» англійського смерда.)

У нас в Україні сьогодні абсолютизм. Вся влада в руках однієї особи. Саме зараз локівська теорія є щонайактуальнішою. А прем’єр-міністр, який мав би послати куди подалі (принаймні на півроку) зарозумілого «монарха», погоджується з його рішенням, бо «поважає його». Народ осторонь! Нотаблі розбираються. Це навіть не імпічмент. Вікіпедія пояснює, що палата громад у 14 ст. надала собі право віддавати свавільних королівських фаворитів під суд палати лордів. До цього судити своїх фаворитів міг лише король.  Ну точно як у нас!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа